Oude blog, Reizen, Steden
Leave a Comment

HONG KONG

Air India brengt ons naar Hong Kong.  Terwijl ik tussen wakker en slapen zweef hoor ik echter de stewardess afroepen: “Indien u rook, brand of benzinelucht opmerkt, gelieve dit te melden…” Ok, bedankt, kan ik nog uitstappen dan? Neen, we hangen al boven de zee, ah ok, geen probleem dan… Aangezien ik gelukkig dichter tegen slapen dan wakker zweef, laat ik het niet te fel aan mijn hart komen… ( Ten tijde van ter perse gaan is er ondertussen een vliegtuig neergestort boven India… van Air India).

Bij het aankomen in Hong Kong, konden we ons bijna geen grotere cultuurschock indenken. Hong Kong is een wereld van verschil met India. Buiten het feit dat ze hier ook ooit onder de Britten hebben geleefd en nog steeds links rijden, is dit ‘worlds apart’ van India.

Het is hier plots veel rustiger en mensen respecteren hier plots terug jouw ‘personal space’. Slaak van opluchting, want ik wist niet dat ik dat zo gemist had: stilte en niet omver gelopen worden… Bovendien verzekeren briefjes aan liftknopjes, roltrappen, enz dat alles om het uur gedesinfecteerd wordt… Hier zou je dus ziek kunnen worden bij gebrek aan immuunsysteem, maar na 2 maand India zitten wij wel goed…

De bus brengt ons tussen de bergen en de zee naar het bruisende stadscentrum vol wolkenkrabbers. Onze jeugdherberg ligt in Mong Kok, Kowloon, op de zevende verdieping van zo een wolkenkrabber. Deze zijn allemaal precies kleine steden op zich die vaak onderling met elkaar verbonden zijn. Plaats is hier immers duur en onze kamer heeft dan ook meer iets weg van een ingemaakte kast. Onze tenen raken de muur en laat ons zeggen dat je met twee omkleden in dezelfde kamer geen sinecure is

Maar het is hier proper en Jos Bosmans en ons Irene zouden jaloers zijn op onze “ingemoakte kast”. Bovendien is het in Hong Kong een aangename 20 graden en kunnen we dus weer zonder problemen hele dagen rondtsjollen in de stad. Hong Kong is echt een geweldige stad. Al dit overweldigende gebruis ligt omringd door bergen, groen en water en de oevers van het eiland worden omringd door skylines waar andere grootsteden nog een puntje aan kunnen zuigen.

Het is hier wel net iets te duur voor ons budget, maar daar passen we wel een mouw aan. Ze hebben hier immers terug Mc Donald’s met echte hamburgers en geen vegetarische brol. Aangezien dit het goedkoopste alternatief is, moeten we wel enkele keren toevlucht zoeken tot een lekker sappig stukje ECHTE hamburger… Puur uit budgetoverwegingen ;-). Hong Kong staat ook bekend om zijn dim sums, en daar laten we ons ook eens gaan door er weer veel te veel te bestellen dan goed is voor onze portemonnee en buik. Allez, ik bestel er wederom te veel, maar dat is een detail. Tja, mijn bijnaam “het bodemloos vat” heb ik niet gestolen blijkbaar…

Tussen de gestoomde balletjes en propere liftknopjes door, bezoeken we de stad. De eerste dag bezoeken we museum na museum, want die zijn immers gratis op woensdag :-). Het museum of History is meer dan de moeite waard. Ik krijg eindelijk iets te weten over HK, want om eerlijk te zijn wist ik hier nog hoegenaamd niets over. We worden op een interessante –disneylandachtige- manier, door tradities en geschiedenis geloodst. Een echte aanrader. Na enkele proefjes in het sciencemuseum en wandelen op de maan in het spacemuseum laten we ons bevangen door de skyline die opgelicht wordt door een lasershow. Langs de oevers genieten we van de wind die door onze haren blaast en de fonkelende lichtjes die blinken aan de overkant van het water.

De volgende drie dagen nemen we de tijd om de verschillende buurten van de stad te ontdekken. We kuieren onder andere door parkjes, de botanische tuin, de zoo en Soho. Soho is een gezellige buurt met de langste overdekte trap en veel hellende straatjes met ettelijke restootjes en winkeltjes. We wagen ons ook op de steile peaktram die ons tot een panorama over HK brengt. 200 foto’s later wandelen we de berg dan naar beneden tussen het groen en nemen we een ferry naar de overkant van het water. De verschillende markten in de stad zijn ook niet veilig voor mijn oogskes – tot grote spijt van Maarten – , want elk konijn, puppietje, katje moet evenveel aandacht krijgen :-). Bloemen, duizenden visjes in opgeblazen plastiek zakjes, vogeltjes, konijntjes, …. Een geurend kleurend festijn.

We genieten er ook eens volop van een verwenetentje op kosten van papa. Papa vindt dat we eens in Hutong moeten gaan eten, een restaurant op de 27ste verdieping met zicht op het water en de skyline van HK. We zitten aan het raam en terwijl we zitten te peuzelen, klatert de regen tegen de ruit en speelt de lasershow weer door de lucht. We laten het ons welgevallen 🙂 : drie gangen en euhm enkele aperitiefjes…Zalig!! Licht beschonken moeten we nu wel terug naar onze ingemaakte kast, maar het was een geslaagde avond. Papa, laat ons zeggen dat we gaan eten zijn alsof je erbij was :-).

Na onze fantastische citytrip in HK, moeten we naar Shenzhen, waar we op 2 mei terug de lucht in moeten, richting Beijing. Shenzhen is de Chinese tegenhanger van Hong Kong die er vlak naast ligt. We steken dus voor een keer de grens over met de metro, wat wel eens grappig is. Minder grappig is echter de grenscontrole, waar ze wat moeilijk doen over mijn namen. Ik heb ze zogezegd niet juist geschreven op mijn departure kaart (wie schrijft er al 25 jaar mijn naam????) en ik mag dus weer van voor af aan beginnen. Dank u wel mama en papa om me 5 veel te lange namen te geven, waar ze in het buitenland nooit aan uit kunnen. Katelijne Hadewych Patricia Kristien Annemie Tailly mag dan uiteindelijk toch het land binnen….. Mama en papa, SERIEUS, moesten echt al de letters van het alfabet vertegenwoordigd zijn? 2 keer??

Op 2 mei vliegen we richting Beijing. Reeds voor de tweede keer, want in oktober waren we er ook reeds als laatste stop van de Transsiberië.

Bezoek hier de skyline van Hong Kong.

This entry was posted in: Oude blog, Reizen, Steden
Tagged with:

by

We love exploring, writing stories, housesitting, but especially love having no plans, enjoying small things, travelling and eating. So that's how we now live.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s