Oude blog, Reizen
Leave a Comment

Egypte

Na een vermoeiende maand in Ethiopië, hopen we wat ontspanning te vinden op onze volgende bestemming: Egypte!!!

Wanneer we in Egypte aankomen, hebben we nog exact 5 weken te gaan. Vanaf hier kunnen we aan onze tocht over land richting België beginnen. Hoewel, daar denkt de douane anders over… We mogen het land niet binnen, want onze paspoorten zijn zogezegd vervalst… Het moet gezegd zijn, een jaar de wereld rondreizen met een vals paspoort, dat zou straf zijn. Moesten we zo goed paspoorten kunnen vervalsen, dan zouden we toch echt een grote jobopportuniteit laten varen… Na een uur besluiten ze dat onze paspoorten gewoon al wat te veel afgezien hebben en toch echt zijn… We zullen dus toch een job moeten zoeken bij aankomst in België…

Wanneer we Egypte dan eindelijk toch binnen mogen, kunnen we aan een van de laatste avonturen beginnen. En het is een avontuur dat ons meer zal verrassen dan verwacht. Egypte heeft veel meer te bieden dan ik me nog kan herinneren uit de geschiedenislessen. Bij al die prenten beeld je je vanalles in, maar ik had het me nooit zo spectaculair kunnen inbeelden als het werkelijk is. Egypte is zo veel meer dan enkel de vruchtbare Nijlstrook, de farao’s, de mummies, de tempels en de hiërogliefen en dat merk je al meteen als je op verkenning gaat in de hoofdstad Caïro.

Caïro is een bruisende stad aan de oevers van de Nijl, die bestaat uit zoveel verschillende buurten als er mensen zijn. Wij beginnen bij de Islamitische buurt: minaretten zover je kan kijken, rustgevende moskees, hustle bustle straatjes, falafelkraampjes,… zijn slechts enkele sfeerbeelden die bij deze buurt horen. Na zonsondergang komt deze buurt pas echt tot leven in de souks, waar je dan iedereen van een muntthee of waterpijp kan zien lurken.

Maar Caïro heeft nog zoveel andere plekjes dan enkel de puur Islamitische buurt. Zo heb je ook de mooie (en rijke) Koptische wijk, waar de aanhangers van de Koptische Kerk wonen. Aan het andere eind van het spectrum heb je ook garbagecity, waar wel 2 miljoen mensen een soort recyclagebusiness draaiende houden in hun straten. Alles van koelkasten tot plastiek zakjes worden hier gesorteerd en dan doorverkocht aan wie het kan gebruiken. Zij verdienen dus echt hun boterham met het recycleren van andermans vuil.

Maar bij deze extremen houdt het niet op, er zijn nog zoveel andere buurten te verkennen. Zoals Al Azharpark waar de rijken komen verpozen, het bruisende downtown waar je je in Parijs waant, garden city vol chique ambassades, of het Northern cemetery waar de armeren of zij die hun huis hebben verloren bij een grote aardbeving nu wonen tussen de graven. En zo kan je blijven doorgaan. Er is echter nog één buurt die vermeld moet worden, zijnde de buurt rond de Nijl zelf. Hier staan de modernere gebouwen, en als je hier langs de oevers wandelt kan je je (mits een klein beetje verbeelding) inbeelden dat je langs de oevers van de Thames kuiert. Bij deze ontdekkingstocht van de verschillende buurten is ook het oversteken tussen de voorbijrazende auto’s al een hele ervaring op zich…

In het Egyptisch museum kan je hier ook al meteen kennis maken met het Egypte van de farao’s. Dit museum is tot de nok gevuld met prachtige sarcofagen, gouden ornamenten, juwelen, mummies, en zoveel meer moois. En dan te denken dat dit allemaal nooit bestemd was om ooit bewonderd te worden door duizenden ogen… Juist daardoor is de pracht ervan zó spectaculair. Ik kan bijna niet geloven dat er zóveel teruggevonden is en dat er zoveel intact en bewaard is gebleven.

Na een hele dag ronddwalen in dit duftige museum tussen sarcofagen, monumentale faraobeelden en juwelen die ik ook wel zou willen, kunnen we al beginnen dromen van wat we de komende weken nog zullen zien. De volgende dag kunnen we al meteen bij klaarlichte dag dromen bij de piramides van Giza. Deze piramides, die het einde van ons bezoek aan Caïro betekenen, luiden meteen het begin in van ons bezoek aan het faraonisch Egypte.

Dit bezoek zullen we verderzetten in Luxor, maar voor we daar aankomen, nemen we nog even een zijspoor. Thomas en Florence zijn immers voor een weekje in Egypte en wij gaan hen en ? dan ook twee daagjes bezoeken in El Gouna. Na zo een tijd op reis en weg van huis, doet het wel deugd om samen op stap te zijn. Gewoon een beetje relaxen aan het zwembad en op het strand, gezellig. Het geeft toch wel zin om thuis te komen.

We kunnen hun laatste vakantie met hun tweetjes natuurlijk niet helemaal hypothekeren, dus na 2 daagjes laten wij de Rode Zee achter ons en gaan wij stenen omdraaien en hiërogliefen ontcijferen in Luxor. Hier laten we het Egypte van toen spreken tijdens ons bezoek aan de impressionante Karnaktempel, de Luxortempel, de Medinat Habu tempel, de tempel van Hatshepsut, de Tombs of the Nobles en de Valley of the Kings. De taferelen van vechtende farao’s en trotse goden die de muren van de tempels en tombes sieren, komen hier als het ware tot leven. Geweldig! Elke dag sta ik er meer en meer van versteld dat alles zo bewaard is gebleven, en hier langs de Nijl is het of het was gisteren dat de farao’s hun tempels en tombes lieten bouwen.

Ons bezoek aan de vruchtbare Nijlvallei houdt echter niet op bij Luxor, maar we nemen ook een kijkje in Aswan, waar we nog meer van de Egyptische pracht en praal kunnen bewonderen. In de buurt van Aswan bezoeken we hier immers het alom bekende Abu Simbel. Niet enkel de tempel op zich is spectaculair, ook het feit dat ze hem volledig verplaatst hebben is indrukwekkend. Wanneer men de High Dam bouwde om de Nijl binnen haar oevers te houden, dreigde deze en nog vele andere tempels onder water te komen staan om voor altijd vergeten te worden. Men heeft de tempel echter volledig ontmanteld en aan de oevers van Lake Nasser terug volledig opgezet zodat deze tempel ook nu nog haar grandeur kan uitstralen.

Naast het bezoeken, genieten we hier ook van de rust en de zon. Van in onze kamer en van in het zwembad op het dakterras van ons hotel hebben we immers een prachtig zicht op de Nijl. Feluca’s varen rustig voorbij met gehesen zeilen, de zon gaat oranjerood onder aan de overkant van het water,… Wat wil je nog meer?! Een perfect plekje dus om ook even te relaxen, want binnen enkele weken zit het er immers op…

Wanneer we voldoende hiërogliefen ontcijferd hebben en terug op de hoogte zijn van de goden – en onderwereld van het oude Egypte, gaan we nog even een frisse neus halen tussen de visjes en de mooie koraalriffen van de Rode Zee. Egypte is immers niet enkel geschiedenis, het is ook zon en genieten :-). We sluiten ons bezoek aan Egypte af in Dahab, waar we twee dagen snorkelen tussen zeeduivels, chirurgvissen, kogelvissen, maanvissen, 1 mureen, 1 pijlstaartrog, en nog veel meer kleurige visjes.

Na ons bezoek aan de visjes van de Rode Zee zullen we deze Zee oversteken met de ferry, richting Jordanië. Vanaf dan zijn we pas echt op weg naar huis… Vanaf we die ferry opstappen, is het nog minder dan 3 weken voor we tussen de sneeuw en onder de kerstboom zitten te rillen… Spannend!!

Hier kunnen jullie alvast ook enkele geheimen van Egypte ontdekken.

This entry was posted in: Oude blog, Reizen
Tagged with:

by

We love exploring, writing stories, housesitting, but especially love having no plans, enjoying small things, travelling and eating. So that's how we now live.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s