eten, Reizen
Leave a Comment

Cambodja proeven

Wat schaft de pot zoal in Cambodia?

Natuurlijk veel straatkraampjes, of wat had je gedacht? Die straatkraampjes zijn eigenlijk niet meer of niet minder dan een brommertje waar een soort winkeltje/keukentje aan wordt gemonteerd. Alles vernuftig ineengestoken en compact: een uitstalraampje, een vijzel, een vuurtje, een aanrechtje, en plaats voor gasfles of kolen en de etenswaren. Zelfs al rijdend bereiden ze reeds vanalles op hun vuurtje, mise en place op zijn best.

De straatkraampjes zijn zo divers dat je de hele dag een wandelend eetfestijn kan houden. Al wie beweert dat je in Azië kan afvallen, think again. Je moet toch alles proeven, niet? Wij wel dus. Noodels met dit, rijst met dat, soep zus en zo, salade pikant en niet pikant, sapje van dit, koekje van dat en heel veel eitjes op duizend en één wijzen bereid. Wat de noodles betreft, serveren ze blijkbaar graag gebakken instant noodles uit een pakje, dat is hier blijkbaar chiquer dan verse, beats me.

Laat je alvast meenemen langs ons pad met straatkraampjes.

Kokosrolletjes, gepekelde krab of gebakken mieren, vleesspiesjes, gestoomde spulletjes, gefermenteerde eieren, schelpjes, karekollen, insecten, coconut, suikerrietsap, kippeknietjes, kippepootjes, enz. Ze eten hier werklijk alles.

Wij hebben alvast enkele favorieten. Wat de straatkraampjes betreft, kan je ons zien aanschuiven voor: 1) een soort pannenkoek gemaakt van een eimengsel, gevuld met sojascheuten, kip en varken, gebakken in een wok boven kooltjes en gedoopt in een sausje van pikant, zoet en nootjes. 2) een soort beignets van rijstdeeg en pijpajuintjes, gebakken in een soort poffertjespan, en gedoopt in een kokossausje. Allebei heerlijk, en vlak naast ons hotel, komt dat even goed (of slecht?) uit.

Als je jouw darmen niet vertrouwt aan de straatkraampjes, kan je ook de vele restaurants uitproberen waar ze traditionele Khmer gerechten serveren. Wat moet je dan zoal bestellen? De bekendste zijn Fish Amok, Lok Lak en Cambodiaanse hot pot. Fish Amok is curry met vis. Niet de lekkerste curry ever, maar het kan ermee door. Lok Lak is een gerecht met rund en een jus-tomatensaus (het doet me denken aan een saus die mijn oma maakte met ketchup). Hot pots zijn soepen die je in verschillende kleuren en geuren vindt en waarin je allerhande zaken kookt. Een beetje zoals je bij ons fondue zou eten, maar dan in een geparfumeerde soep. (Bv. zoetzure zeevruchten soep, enz.)

Het gerecht dat met stip op nummer 1 staat zijn de befaamde krabben die we in Kep konden proeven. Soms wordt het niet beter dan dit: een restaurantje met zicht op zee en twee bordjes heerlijk geurende krab. Eentje met verse Kampot pepper, waar het nabijgelegen Kampot bekend voor is, en eentje met limoengras, limoen, zout en kokosmelk. We peuzelen er letterlijk op los. Man man, dit is letterlijk fingerlickin’ good! Elk pootje wordt uitgekuisd en elke vinger afgelikt, this is food heaven!

Wie denkt aan Azië denkt vaak ook aan bergen heerlijk exotisch fruit. En inderdaad, ook voor fruit moet je hier niet op je honger blijven zitten, hoewel het in vergelijking met andere zaken relatief duur is en ze hun fruit zelf onrijp eten. Geen smeuïge mango’s of ananassen dus, maar knapperig en zuurder dan wij gewoon zijn. Alles natuurlijk meesterlijk hapklaar en wondermooi versneden.

Banaantjes, allerhande soorten peren, appeltjes (telkens per stuk verpakt), ananas, mango, rambutan (lychee met langere zachtere stekels), pomelo’s, jackfruit, durian, papaya, passievruchten, dragonfruit, enz. Voor de fanaten van vloeibaar fruit, elk stukje fruit kan je ook in de vorm van een fruitshake krijgen (al moet je je niet steeds afvragen van waar ze het ijs hebben gehaald). En een net iets mindere fruitervaring: Durian-ijs. De test bevestigt, het smaakt zoals het ruikt. Voor zij die weten hoe het ruikt, zegt dat meeeer dan genoeg… Voor zij die dat niet weten, je zal de proef op de som moeten nemen…

Wie toch kan weerstaan aan rijdende geuren en walmende dampen en koste wat kost op dieet wilt? Daar hebben we ook iets voor gevonden, doch niet uitgetest. Of het allemaal even effectief of gezond is, dat laat ik nog terzijde… Dit product is ook meteen eerlijk en zegt waarop het staat: “18 year old woman, we are unable to give you 40 year old wisdom, 40 year old woman, we may give you 18 year old waist”. Voilà, bestellen die handel! Voor de levenswijsheid moet je wierook gaan branden in de dichtstbijzijnde tempel.

Honger? Wij alvast wel. Ga alvast ons favoriete Indochinees adresje uittesten in Brussel. Klik hier voor onze eerste Brusseltip.

This entry was posted in: eten, Reizen
Tagged with:

by

We love exploring, writing stories, housesitting, but especially love having no plans, enjoying small things, travelling and eating. So that's how we now live.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s