Reizen
Leave a Comment

Cambodja & kinderen

Nu we getrouwd zijn, verwacht ook iedereen dat de ooievaar binnenkort zal passeren. En dan krijg je vragen over onze levensstijl. Maar, zou je reizen met kinderen? En als je kinderen krijgt in een ander land, hoe zou je dat doen? En waar zou dat kind naar school gaan? En, en en? Veel mensen gaan er nog steeds van uit dat er enkel in hun land eten en civilisatie is, en pampers enz.

Bon, om iedereen gerust te stellen. Ten eerste, wij reizen te snel, de ooievaar weet ons niet te vinden, dus alvast geen zorgen maken. Ten tweede, in Cambodia hebben we voor al die vragen eens snel een oplossing gevonden. Overal ter wereld hebben ze kinderen. overal ter wereld leren die naar het toilet gaan, zittend of hurkend. Overal ter wereld groeien kinderen, en als ze klein blijven is het vaker aan de genen gelegen. Overal ter wereld spelen kinderen, en overal vallen ze. En overal zijn vindingrijke moeders en vaders die hun kinderen grootbrengen. Zelfs onder hele erbarmelijke omstandigheden. Maar de vraag van velen is of je kinderen overal naar onze standaarden kan opvoeden.

Men denkt vaak dat je (veel) geld moet hebben om een kind groot te brengen, maar ook zonder geld doen ze dat, maar dat is een hele andere discussie. Zonder geld, gaat het kind in Cambodia gewoon mee in een draagdoek naar het werk, wordt er een hangmat opgesteld achter de kassa en heeft de mama een koord in de hand om de hangmat te wiegen vanachter haar kassa. Dat multitasken, dat gaat hier ook.

Maar dus, als je je afvraagt of je kinderen ook naar onze standaarden kan opvoeden? Ja dus. Toegegeven, de school kost dan wellicht wat meer dan in België, maar al de rest is dan weer wat goedkoper. Maar dus hieronder het bewijs dat kinderen hier niet allemaal met een stok achter een wiel lopen, of rijstkorrels van de grond dienen te schrapen.

Wiegjes die elekronisch wiegen, setjes om je kinderen met stokjes te leren eten, schoentjes in de vorm van berepoten, boekjes met ongelooflijk opvoedkundige namen ( “the obedient boar”, my wiveS are ghosts”, enz.), Hello Kitty en Frozen op alles dat je tegenkomt, papflessen (ja van avent), melkpoeder (ja van nutrina), pampers, bijtringen, lego, duplo, playmobil, … Name it, they have it. En ja, ook autostoelen, hoewel hier niemand het nut ervan blijkt in te zien. Doe daar veel kinderparken en goedkope nanny’s bij, et voilà. En hoera voor onlineshoppen, niet waar? Ook in het buitenland bestaat dat, een adres en post én DHL.

Het is niet omdat in alle landen mensen hun kinderen anders opvoeden dat het niet gaat op de manier dat wij gewoon zijn of dat hun manier minder goed is. Dus je neemt mee wat je goed vindt bij ons (bv. gordel en stoeltje in de auto), en je neemt mee wat je hier goed vindt (die hangmatten met een koord zijn verdomd vernuftig).

Dus mensen, don’t stress out, they grow up anywhere. En als de ooievaar ons ooit vindt, waar we dan ook mogen wezen, don’t worry. ’t Zal bij ons alvast geen eten te kort komen.

This entry was posted in: Reizen
Tagged with:

by

We love exploring, writing stories, housesitting, but especially love having no plans, enjoying small things, travelling and eating. So that's how we now live.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s