Reizen
Leave a Comment

Cambodja !

Cambodia is natuurlijk niet enkel te vinden in de parel van Azië (Phnom Penh), in de tempels van Angkor of in je bord. Tussen de bekende stenen ligt ook een wondermooi landschap, waar je het echte Cambodia kan ontdekken. Om dit op te snuiven kan je het beste met een brommertje het land intrekken.

Met een helmpje op de kop via zandweggetjes het land doorkruisen, toont je een kleurrijk Cambodia. Terwijl je de zoveelste bult ontwijkt om je achterwerk te sparen, rijdt je langs uitgestrekte limoengroene rijstvelden die wuiven en blinken in de zon. Waterbuffels die het land omploegen, vrouwen die rijst oogsten en te drogen leggen, vissers die hun netten uitgooien op het water, palmbomen, bananenbomen, kleurrijke waterlelies in de vijvers langs de weg en borden van de Cambodia People’s Party. Het zijn maar een aantal beelden die Cambodia bij je oproepen.

Het dagelijkse leven speelt zich af langs of op de rivieren, op de rijstvelden of in de schaduw van hun huisje. Deze huisjes zijn meestal strooien of houten hutjes, gebouwd op stelten om het regenseizoen te kunnen trotseren. Stromend water of elektriciteit vindt je niet in deze huisjes, alsook geen frigo, hoogstens een oude TV aangesloten op een autobatterij. Om alles vers te houden, moet er elke dag nieuw ijs geleverd worden, kwestie van praktisch te werk te gaan.

Hoe groot of hoe klein je huisje ook is, steeds staat er een tempeltje voor je deur dat iets wegheeft van een geornamenteerde brievenbus, kwestie van de boze geesten buiten te houden. Bijgeloof en geloof in geesten is immers nog heel groot hier. Zo ook rijdt je vaak door een kleurrijke poort alvorens je een dorp binnenrijdt, boze geesten enzo.

Naast de regen en de geesten, kunnen ze ook heel goed de verschroeiende zon trotseren, want overdag luieren in hangmatten hebben ze hier tot een ware kunst verheven. Maar dat is niet het enige dat ze tot in de puntjes geperfectioneerd hebben. Ook picknicken, hele families en hele huishoudens op 1 brommertje krijgen, en trouwtenten versieren met oogverblindende kleuren en goudgespoten bananen. Moesten ze nu nog de krekels, gekko’s en hanen het zwijgen kunnen opleggen ’s nachts, dat zou geweldig zijn.

Vriendelijk? Dat zeker wel, en eigenlijk ook geen mis volk. Cambodiaanse vrouwen zijn wat ons betreft ook de mooiste van Zuid-Oost Azië, voor zover we het al gezien hebben. De mannen, tja, weeral te klein. En die Buddha’s, we vroegen ons al af waarom die zo grote oorlellen hadden. Wel, dat is eigenlijk helemaal niet ver te zoeken, de Cambodiaanse mannen hebben vaak echt van die grote platte oorlellen. Niet bepaald ons ding. Cambodianen zijn wel een tikkeltje ongeorganiseerd en … laat het ons ‘laid back’ noemen. Bovendien is er ook een kleine taalbarrière en komt die taal er ietwat nassaal, zangerig en zoals de P-taal uit. Wanneer we bv. onderhandelen over de prijs, levert dit wel grappige taferelen op, en klinkt het vaak zoals dit:

We rijden heel wat rond in de buurt van Kampot en de stranden van Kep, in het Noorden in Ratanakiri en langs de grens met Vietnam. Het stof waait er soms hoog op tijdens onze ritjes, soms komen we letterlijk rood terug thuis. Geen probleem voor Kate, dan heeft ze toch een beetje kleur gekregen.

Schrik om zonder benzine te vallen? Nooit, want overal kom je mini-benzinestationnekes tegen, waar benzine in colaflessen per liter verkocht wordt. Een beeld dat zeker ook thuishoort in de schets van onze uitstapjes. Nog steeds geen beeld gekregen? Neem even een kijkje en klik op onze foto’s.

Praktische tip: Wij raden aan om je stalen ros niet met flip flops, T-shirt en hot pants te lijf te gaan, want dat kan je wel eens duur te staan komen als je uitglijdt op de zand – en grindwegjes of je been tegen de gloeiende uitlaatpijp drukt. Lange mouwen, jeans en gesloten schoenen, schoon wezen kan ook aan het zwembad.

This entry was posted in: Reizen
Tagged with:

by

We love exploring, writing stories, housesitting, but especially love having no plans, enjoying small things, travelling and eating. So that's how we now live.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s