Reizen, Steden

Noord-Thailand: Chiang Rai & Chiang Mai

O

m één of andere reden zaten we niet te springen om Thailand te bezoeken. We dachten dat het massatoerisme het land geen goed zou hebben gedaan en vreesden er een beetje voor dat het misschien geen leuke ervaring zou worden. Na het eerste weekje Thailand waren we echter aangenaam verrast.

Onze eerste stops waren Chiang Rai en Chiang Mai. Chiang Rai is een klein rustig stadje, maar momenteel iets bruisender, want we arriveren net rond King’s day en het bijhorende Father’s day. De dag dat de koning en papa’s in de bloemetjes worden gezet, en alles en iedereen geel uitslaat in een feestelijke sfeer (geel wordt immers geassocieerd met de koning).

Er staat onder andere een soortement kermis met allerhande straatkraampjes. Check, we’re in! Nog maar enkele uurtjes in Thailand en de eerste verse Pad Thai is al een feit. Op de kermis staat niet alleen eten, er zijn ook allerhande schietkraampjes en grote fluffy fout gekleurde teddyberen om te winnen. Een van de attracties intrigeert ons wel: er staat een grote boom voo16269215699_de88556f40_or een Chinese tempel, en daar hebben ze talloze opgerolde blinkend gekleurde papiertjes in gehangen. Voor 20 Baht (0,5 euro) kan je een ticketje kopen en kan je 1 keer met een stok één papiertje plukken. Op jouw papiertje staat dan een nummertje en dan kan je in de tombola jouw bijhorende prijs ophalen. Er staan 10 fietsen, een wasmachine, een microgolf en een frigo bij de grote prijzen, eens kijken of het lot ons goed gezind is! We vermoeden immers dat wij hier een klein voordeel hebben bij dit spelletje: wij zijn groter en kunnen zonder halsbrekende toeren aan de bovenste briefjes. Geef toe, waar zou jij al de beste nummertjes hangen?

Ik vang een rood briefje, met nummer 404. Would this be my lucky number? Als ik afga op het gezicht van de Thaise puber die mijn briefje in ontvangst neemt, ziet het er veelbelovend uit. Zijn ogen twinkelen en hij haalt er heel uitgelaten zijn tombolacollega’s bij. Die zijn even enthousiast en beginnen spontaan te lachen. Maar wat hebben we dan gewonnen? Er wordt iets groots van een haak gehaald en tegen dat het bij ons arriveert hebben we door waarom die puber zo enthousiast was. We hebben een witte akoestische gitaar gewonnen. Als je weet dat ze hier evenveel gitarenwinkels als curry’s hebben, dan zegt dat genoeg. Die puber was gewoon stikjaloers. Even op de foto met onze prijs en daar lopen we dan op de kermis met een Elvisgitaar waar de voorbijgangers hun 16269234937_867d563973_oduim voor opsteken. Al een chance hebben we geen frigo gewonnen, want waar hadden we die moeten steken? We hebben al meteen naam gemaakt, maar wat doen we ermee? Onderweg gitaar leren spelen en aansluiten bij een van de vele Thaise coverbands? I don’t think so. We hebben de gitaar in Chiang Mai aan een school/goed doel gegeven, waar de kinderen ook muziekles krijgen.

We laten ons niet enkel gaan in de feestelijkheden, maar ontdekken ook de omgeving. Met een brommertje maken we vanuit Chiang Rai een dagtocht van 250 km naar Mae Salong en het afgelegen Thoed Thai. Deze liggen in de gouden driehoek, tegen de grens met Myanmar. Mae Salong doet heel Chinees aan, niet enkel door de huidige Chinese toeristen die het plekje overstromen, maar omdat  een regiment van de Kwomintang zich na de Chinese burgeroorlog tot hier teruggetrokken heeft. Tussen de bergen bezaaid met theevelden (toendertijd opiumvelden…), er zijn slechtere plekken om met je gevluchte regiment neer te strijken. Thoed Thai is een verrassend interessant dorpje in een van de verste uithoeken van Thailand met een prachtige tempel, een grote Boeddha op een berg en het oude kamp van de Myanmarese war- en druglord Khun Sa.

Dichter bij Chiang Rai bezoeken we de White Temple (Wat Rong Khun), een blinkende glinsterende tempel gebouwd door een kunstenaar en lijkend op een fluffy meringue versierd met witte fantasierijke en soms macabere suikerpastafiguurtjes. We nemen ook een kijkje bij Black House (Baan Dam): een grote tuin gevuld met verschillende zwarte gebouwtjes en faux tempels, tot de nok geornamenteerd met allerhande lugubere meubels en kunst, gemaakt uit opgezette dieren, geweien, horens, robuuste stukken hout en dierenvellen. Dit alles werd ook opgetrokken door een kunstenaar en weerspiegelt zijn morbide interpretatie van de Noord Thaise architectuur.

Een gezellig stadje, maar onze voorkeur gaat toch uit naar Chiang Mai. Chiang Mai is iets groter dan Chiang Rai, velen noemen het druk en een tweede Bangkok, maar laten we nu ook niet overdrijven… Chiang Mai is een vrij rustige stad, heel leefbaar en toch very alive.

Tussen de eeuwenoude stadsmuren en tempels bruist het er echt en wij bezoeken  de stad net als er NAP 2014 en Design Week 2014 georganiseerd worden.

NAP staat voor Nimmanhaemin Art & Design Promenade. 16268944769_3d9b87bd3b_oNimmanhaemin is de trendy wijk van Chiang Mai die overloopt van de leuke en hippe winkeltjes, restaurantjes, bars enz. Vooral handgemaakte hedendaagse spulletjes gaan hier als zoete koek over de toonbank. Tijdens NAP wordt dit alles in de bloemetjes gezet en is de buurt bruisender dan ooit. In de coolste straat verzamelen alle winkeltjes uit de buurt en etaleren ze al hun moois in een leuk trendy stalletje. Zo kan je kuieren van het ene kraampje met handgemaakte juwelen, artisanale badproducten, naar handgemaakt speelgoed en schoenen, … noem maar op. 16267482788_de4e615650_o

Enkele van onze favorieten: het speelgoed van Nook Nook (http://www.nooknook.com) en de handtassen en schoenen van Hand by Boon (http://www.handbyboon.com). Leuke winkeltjes, lekker eten & goedkope cocktails, Thaise hipsters bij de vleet, en hopen creativiteit. Right up our alley.

Tijdens Design Week (http://www.chiangmaidesignweek.com) wilt Chiang Mai de lokale ondernemers, creatievelingen, kunstenaars en designers samenbrengen en vooral ook stimuleren. Een mooi evenement waar de plaatselijke kunstenaars en creatievelingen gretig gebruik van maken om hun mooiste spullen en leukste ideeën tentoon te stellen. Overal in de stad vind je kunstexposities, tijdelijke pop-ups van lokale handgemaakte fashion items en leuke feestjes waar iedereen kan samenkomen en kan netwerken om nog meer gekke ideeën tot leven te wekken.

Thailand heeft duidelijk heel wat jong en creatief talent, en laat dat nu net iets zijn waar wij een zwak voor hebben. Jonge en locale enthousiaste mensen die van hun passie iets buitengewoons maken. Het doet de stad opleven, groeien en geeft ze zelfs een leuke cosmopolitan vibe. Tijdens Design Week en NAP, hebben we zelfs even het gevoel dat we in London of Berlijn neergestreken zijn (ook dankzij ons hip guesthouse http://sleepguesthouse.com). Exposities met spetterende creaties om u tegen te zeggen, garden parties met lichtjes in de bomen, strobalen & gekleurde kussens op de grond en een jazz band live op de achtergrond. Kan het nog cooler? Doe daar nog een portie Thaise trendsetters en kunstenaars bij, en wij zijn verkocht.

Zoals velen die hier al geweest zijn kunnen beamen, Chiang Mai is een leuke plek waar je jou meteen thuis voelt. En dat voor iemand die sceptisch stond t.o.v. Thailand…

Kijk hier alvast mee naar onze foto’s. Zin om mee rond te dwalen in Bangkok, lees onze BKK blog hier.

Voor lokale lekkernijen, neem hier even een kijkje om te weten wat we tussen onze chopsticks kregen in Thailand. Zelf zin in een potje Thais, ga even langs bij onze favoriete Thai in Brussel, lees er alles over hier.

This entry was posted in: Reizen, Steden
Tagged with:

by

We love exploring, writing stories, housesitting, but especially love having no plans, enjoying small things, travelling and eating. So that's how we now live.