Housesitten, Reizen, Steden, Verhalen

Eerste housesit in Sai Kung, Hong Kong

V

oor Kerst wouden we iets rustiger en kerstiger zitten en toch zelf een hapje kunnen klaarmaken. Zo rondsnuisteren in de plaatselijke supermarkt en vanalles in elkaar flansen vinden wij immers geweldig, en zeker met Kerst (klik hier voor wat we ervan bakten). Bovendien wilden we ook het concept housesitting eens uitproberen en eens langere tijd spenderen in Hong Kong.

Wat houdt housesitten in? Je slaapt (normaal gezien) gratis in een bestemming naar keuze, maar dient wel te zorgen voor het huis en de (meestal) bijhorende huisdieren terwijl de eigenaars van huis zijn. Een ideale manier om goedkoper op reis te gaan, een plek eens als local te leren kennen en misschien zelfs om uit te testen welk huisdier je later wilt. Of omgekeerd, misschien heb je zelf huisdieren en wil je ze niet naar een opvang sturen terwijl je op vakantie bent.

Et voilà, het voor ons voor de hand liggende idee was geboren om een housesit te zoeken in Hong Kong over Kerst. We schreven ons in op de website www.trustedhousesitters.com en op enkele dagen tijd hadden we al prijs. Met Kerst zouden we verblijven in Sai Kung, Hong Kong en wandelingetjes maken met Poppy the sausage dog die bij het huis komt.

Poppy, onze kleine dashond voor enkele weken is cute as hell. Korte pootjes met nageltjes die op de grond tikken elke keer ze op stenen wandelt, zwart met bruine tekening en zo van die schattige bruine vlekjes op haar wenkbrauwen, neusje dicht tegen de grond op zoek naar al wat eetbaar is of toch althans lijkt, springen van plezier als je thuiskomt, en zie ze eens gaan als ze eens mee op de zetel mag of je de doos eten opendoet…. Wanneer Maarten in de keuken staat en vloekt, weet ze ook al hoe laat het is, foooooood. Vloer meteen proper. We nemen ze vaak mee voor lange wandelingen door het dorp, in het park of langs de paadjes in de bergen boven ons. We nemen ze mee in het zonnetje op ons terras en leren ze zelfs enkele nieuwe trucjes. I want one! Can I have a Pu(o)ppy? (Kleine waarschuwing: onze bijhorende fotoreeks bevat heel wat dog cuteness, couldn’t help it, sorry.)

Ook ons huisje is meer dan gezellig en voor de gelegenheid halen we de kerst in huis met wat kerstversiering van bij Ikea. (Wat kan je zoal doen met 1 € bij Ikea voor kerst? Challenge accepted :-)). Het allerzaligste is op ons dakterrasje genieten van de winterzon. Links zicht op de zee, rechts op de bergen, en aan onze voeten een contente Poppy. Wij een lekker fris glaasje wijn of twee in de hand en een van onze huisbereide lunchkes voor onze neus. Meer moet dat echt niet zijn. We genoten met volle teugen en onze regelmatige bezoekjes aan de plaatselijke wijnhandel leverde ons zelfs een uitnodiging op voor hun oudejaarsfeestje. We moeten jullie niet vertellen zeker dat dat plezant was?

Sai Kung zelf is een aangename plek om enkele weken te verblijven en wie weet ooit zelfs te wonen. Sai Kung is gelegen op de New Territories van Hong Kong en ligt tussen de bergen en aan de zee, ideaal. Rond Kerst onder een lekker winterzonnetje en temperaturen tussen de 15 en 25 graden, zo hebben we het graag. Een klein vissersstadje, waar we snuisteren in de gezellige winkeltjes in de kleine steegjes, kuieren (al dan niet met hond) op de dijk, vingers aflikken bij dim sum en seafood, of gewoon een van de vele bakkertjes binnenlopen voor een pineapple bun of egg tart.

Op zondag is Sai Kung ook heel interessant. Dan komen heel wat downtown Hong Kongers naar hier afgezakt om de drukte van de stad te ontvluchten en een frisse neus op te halen: families die dim sum komen eten op de dijk, jonge gezinnen die komen wandelen langs het water of een bootje nemen naar de nabijgelegen eilanden (er is zelfs een golfbaan op 1 van de eilanden), Filipijnse nanny’s die hun enige vrije dag samen spenderen en samenkomen op de pleinen om te dansen, bidden, zingen, eten enz. Visjes kopen bij de vissersbootjes die aan de kade liggen, of waarom niet zelf een vislijn ineenflansen zoals wij en op de pier zelf een kans wagen.

We maken een lange wandeling op het nabijgelegen MacLehose trail met prachtige zichten op bergen en zee, langs idyllische stranden (zoals Tai Long Wan beach). We nemen in de omgeving ook eens een kijkje bij de paardenrennen van Sha Tin. Spijtig genoeg mag ik van Maarten geen gokje placeren, blijkbaar ga ik er te veel in op en zijn dat tekenen van een naderende verslaving. Moi? Zelfs al hadden we nog zo graag gewild, het was ons wellicht nog niet eens gelukt om geld in te zetten. Tientallen briefjes om in te vullen met verschillende opties zoals pick & mix, quartet, first place, quinella, enz. Grote borden met rijen cijfers en pronostieken, paarden die live gekeurd worden, krantjes waar je blijkbaar de potentiële winnaars uit zou moeten kunnen opmaken… Letterlijk én figuurlijk Chinees voor ons. Zodra ze uit de startblokken schieten stijgt de spanning al. Je kan het toch niet laten om voor het plezier een winnaar in je hoofd te nemen, en zodra je ze ziet naderen bij de eindstreep gaan de handen en stemmen de lucht in. Echter, slechts de helft van de kijklustigen en gokkers staan ook effectief buiten waar de actie plaatsvindt. Binnen staan grote schermen waar je zowel de overdaad aan gokcijfertjes als de races kan volgen. Hier zitten de ‘echte’ mannen, gekluisterd aan de schermen en hun gokbriefjes: waarom buiten kijken als je ook gewoon binnen kan gokken.

Kortom, we spendeerden enkele super leuke weken al house sittend en we missen kleine Poppy en Sai Kung zelfs al. Onze eerste housesit was meer dan geslaagd en een perfecte manier om een buurt wat beter te leren kennen, even op adem te komen als je lang onderweg bent en de kerstdagen in een huiselijke sfeer te spenderen. Verkocht!! Niet alleen voor dashondjes, maar ook voor het concept housesitten. Voor een overdosis Poppy en foto’s van Sai Kung, kan je hier even wegzwijmelen.

Zin om eens een buurt uit te testen, zin om wat goedkoper op vakantie te gaan, zin om eens elders te wonen met huisdiertjes, of omgekeerd zin om jouw huisdieren thuis te laten terwijl jij op vakantie bent, neem dan zeker eens een kijkje op de website www.trustedhousesitters.com.

Onze housesit was ook een perfecte uitvalsbasis om Hong Kong en Macau te bezoeken. Voor Hong Kong 2014 in volle kerstsfeer, neem even een kijkje hier voor de foto’s en hier voor het verhaal. Voor het verhaal van onze uitstap naar Macau klik hier, en neem hier een kijkje voor de bijhorende foto’s.

Voor onze oude verhalen en foto’s over Hong Kong, neem hier even een kijkje op onze blog van 2010 en hier voor de bijhorende foto’s.