Hong Kong heeft bij ons altijd een speciaal plekje gehad, en dan vooral bij Kate. Vijf jaar geleden was zij er meteen zot van en vroegen we ons af of dat niet een perfecte plek zou zijn om na deze reis te gaan wonen en werken. Wat beter dan gewoon de proef op de som te nemen?
Hong Kong is spijtig genoeg nogal een dure stad, dus hoe kunnen we de proef op de som nemen zonder een arm en een been kwijt te zijn? De oplossing: housesitting! Geniaal! Via housesitting kunnen we 3 weken gratis in Sai Kung, Hong Kong verblijven. We moeten enkel zorgen voor het huis en het hondje van de eigenaars. Pretty good deal als je het mij vraagt. Lees hier onze blog over housesitting in Sai Kung.
Ook de tweede keer blijft Hong Kong voor ons een super stad. Het moet gezegd zijnde, de stad is duur. Als je er wilt wonen, kan je maar beter een (liefst goedbetaalde) job hebben (wat niet zo gemakkelijk te vinden is) en je neerleggen bij een kleiner stulpje. Bovendien zijn supermarkten over het algemeen wel wat prijziger dan bij ons. Leven in Hong Kong is dus niet meteen goedkoper dan in Europa. Echter, als je er een goede job hebt gevonden en content bent met een miniatuurversie van het appartement/huis dat je gewoon bent, dan heeft de stad heel wat te bieden. Bovendien zijn (Filipijnse) nanny’s hier relatief goedkoop, ideaal voor de babyjaren dus! Je boet in aan vierkante meters, maar als we de expats mogen geloven, dan geven ze die graag op in ruil voor de verbeterde levenskwaliteit. Who’s in? De laatste dagen logeren we bij Belgische vrienden die als expat in Hong Kong wonen, en zij zijn alvast overtuigd.
Hong Kong is een grootstad die heel wat te bieden heeft en blijft verbazen. Veel mensen zien misschien enkel de torenhoge wolkenkrabbers, maar als je daar voorbij kan kijken, dan opent zich een geweldige wereld. Of moet ik zeggen ‘werelden’? Hong Kong is immers Oosters en Westers tegelijk en is zo een boeiende mix dat je jou er – letterlijk- in kan verliezen. Op twee maand tijd wordt hier immers niet enkel de Kerstversiering, maar ook de rode ‘Chinees Nieuwjaar’ versiering uitgehangen. Kleurig en altijd iets te beleven.
Een verticale stad, rond het water en omringd door bergen en met oneindig veel mogelijkheden. Hong Kong heeft voor iedereen wat wils: je kan er je geld spenderen in één van de chique buurten of flashy shopping centers, maar je kan ook je hart ophalen in één van de meer trendy wijkjes met kleine boetiekjes en leuke winkeltjes (bv. Tai Hang of PoHo). Je kan er op elke hoek van de straat jouw buikje rondeten met stomende mandjes dim sum (dé specialiteit van HK), kleine Kantonese restaurantjes of typische dai pai dong food stalls, maar ook voor eender welke andere keuken of bakkerij hoef je hier niet ver te wandelen. Ga van buurtje tot buurtje met de metro (MTR) of de aloude en bekende trams. Of nog beter, neem een ferry en geniet van de prachtige skyline voor slechts 25 eurocent.
Als je ergens langere tijd vertoeft, kan je ook andere en minder bekende uithoeken van de stad verkennen. Zo nemen we even een kijkje in de Kalsa Diwan Sikhtempel. (Als je op budget reist, een goede tip, je kan in (bijna) elke Sikhtempel gratis eten.) We bezoeken ook de Katholieke St. Michael begraafplaats, waar we er zelfs enkelen vinden die gesneuveld zijn in Ieper. We bezoeken het Chi Lin klooster, de Nan Lian tuin, de Lin Fa Kung tempel, etc…
Ook de kerstgekte gadeslaan en de bijhorende crazy kerstfotoshoots in shoppingcentra, kolossale lichtgevende kerstboodschappen op de wolkenkrabbers en drukke winkelstraten zijn de moeite. Je hebt ook wat meer tijd om overal rond te hangen en te blijven stilstaan, en zo krijgt Kate na tempelsluitingstijd een hele bos gratis tempelbloemen mee terwijl Maarten weer elk wierookstokje op de gevoelige plaat probeert vast te leggen. Voor een verslag over de nog meer en andere bezienswaardigheden van Hong Kong, neem hier even een kijkje op onze blog Hong Kong 2010.
Als een grootstad jou minder zegt, Hong Kong is juist ook zo geweldig door de omliggende natuur. Je kan hier wandelen tot je bergschoenen tot op de draad versleten zijn, en op het strand liggen tot jouw bikini’s verbleken. Je kan hier een frisse neus ophalen in gezellige vissersstadjes (zoals bv. Sai Kung, klik hier), en kamperen en BBQen op het strand. Bergen, bossen, stranden, water, bootjes, zeilen, vissen, windsurfen, wandelen, winkelen, eten, skylines, …. Noem maar op, het is er allemaal.
Is dat nog niet genoeg? Met de metro sta je in een uurtje in China, met de ferry sta je in een uurtje in de casino’s van het Portugees koloniale Macau, en Zuid-Oost Azië ligt hier ook in de achtertuin.
Voor Kate alvast de perfecte mix, zij het niet dat het hier in de zomer maandenlang snikheet en vochtig is. De tijd zal ook nog moeten uitwijzen hoe de verdere integratie van Hong Kong in mainland China zal uitdraaien.
Neem hier even een kijkje voor onze foto’s van 2014, en hier voor de foto’s van 2010. Zin in iets lekker Chinees in België, neem even een kijkje op deze blogpost.