eten, Housesitten, Restaurants, Verhalen

Kerstkoken in Sai Kung

Housesitting wilt ook zeggen homecooking, en zo tijdens de feestdagen is dat welgekomen. Eigenlijk is dat voor ons ook één van de redenen om te housesitten tijdens de kerstdagen. Zo eens gewoon op het gemak zelf inkopen doen in de supermarkt, zelf koken en gewoon gezellig thuis eten met een kaarsje en glaasje wijn op tafel.

Bovendien hebben we ook iets met supermarkten. Het is altijd verrassend interessant om te ontdekken wat er zoal te kopen valt in een ander land, en dan vooral wat we er mee kunnen maken. Je komt heel wat vreemde producten tegen, maar ook de producten die je wel kent zijn niet altijd evident. Ten eerste kan je ze niet altijd vinden, ten tweede zijn ze soms veel duurder dan je gewoon bent. Zo kan een simpel Belgisch gerecht, plots wel duur worden, of moet je enkele ingrediënten vervangen enz.

Eens wij echter in een buitenlandse supermarkt rondlopen is het altijd feest. En zeker hier in Sai Kung. In de supermarkten kan je hier bijna alles vinden, zij het dus soms wel veel duurder dan bij ons. Daar hebben we natuurlijk ook een budgetoplossing voor gevonden. Bij ons worden producten die bijna vervallen zijn meestal weggegooid, hier worden die voor een prikje verkocht. Tussen Kerst en Nieuw zijn er blijkbaar heel wat van die dealtjes te rapen: deels omdat ze voor de feestdagen meer hebben ingeslaan dan verkocht is geraakt, deels omdat heel wat zaken met kerstversiering op niet meer verkocht kunnen worden na de dag zelf. Zo kunnen wij onze slag slaan en bereiden wij op kerst en nieuw, een voor ons speciaal menu op een goed budget.

Menu Kerstdag:

(alles klaargemaakt met de kleine oven en barbecue, want ons gasvuur werkte net die dag tijdelijk niet)

Paté met briochebrood en veenbessen

Meloen met gerookte Parmaham

Biefstuk met champignonroomsaus, puree en veenbessen

Luchtige chocolademousse

Gepocheerde Belgische peertjes (gepocheerd in gember, kaneel, citroen zeste, restje rode wijn, suiker, honing, glühwein-kruiden)

Flesje witte en flesje rode wijn

Menu Oudejaarsavond:

Dille-pannenkoekjes met gerookte zalm en dillemosterd crème

Witloof in hesp met kaassaus en puree

Chocolade pudding

 Gepocheerde peertjes

Flesje witte en flesje rode wijn

Voor jullie klinkt dit menu misschien niet zo speciaal, maar wij kunnen deze zaken dan ook niet elke dag eten. Bovendien kan je zoals gezegd niet alles bereiden wat je gewoon bent door de prijzen van sommige producten of omdat je de producten gewoon niet vindt. Om een idee te geven, een zakje gemalen kaas van 125 gr kost hier al gauw 5 euro, 1 l melk 2 €, een potje room van 250 ml of 3 stronkjes witloof kosten elks 3,5 euro. Langs de andere kant: Belgische peertjes kunnen we soms voor minder dan een halve euro voor 6 stuks op de kop tikken (dank u Rusland) en speculoos ligt hier ook niet al te duur in de winkel. Voor veenbessen hebben we ook een budget oplossing, koop ze bij Ikea :-). Hesp vinden we ook goedkoper en zelfs beter, bij een plaatselijk Filipijns bakkertje dat elke dag een verse honey glazed ham aansnijdt. Roeien met de riemen die men heeft, heet dat dan.

We hebben zelfs een goed en goedkoop wijnwinkeltje gevonden in Sai Kung, waardoor de feestdagen en momentjes op ons zonnig terras extra feestelijk worden. Andy van de winerack (www.winerack.com.hk) weet ons altijd iets lekkers aan te raden binnen ons budget. Wat je je met gratis logeren allemaal niet kan permitteren.

Wat missen wij nog zoal op reis? We maken hier ook nog een goede oude spaghetti bolognèse, een zelfgemaakte lasagne, macaroni met kaas en hesp, muffins in alle geuren en kleuren (banaan, peer, framboos, blauwe bes, chocolade), gewoon vers brood met beleg, enz. Maarten maakt op tweede kerstdag ook heerlijk varkensstoofvlees. Om onze saus te maken gebruiken we iets inventievere ingrediënten: het ingekookte sap van onze peren, speculoos i.p.v. peperkoek. En Belgisch bier, dat konden we wel relatief goedkoop op de kop tikken. Heerlijk met de overschot van onze puree en veenbessen. Chance dat ze hier geen weegschaal hebben…

Waar kan jij zoal zin in hebben als je ver van huis bent? Snel naar de supermarkt waar jij nu wel alles kan vinden en koken die handel! Geen idee wat je moet klaarmaken of geen tijd? Neem dan even een kijkje op de leuke kookblog van een jonge mama met heel veel pit, www.aubainmarieke.be! Haar weekmenu’s zijn net iets inspirerender, leuker en gezonder dan die van ons :-).