eten, Reizen

Thailand & Laos tussen onze chopsticks

W

anneer het gaat over Zuid-Oost Azië, dan is iedereen steevast nieuwsgierig naar de keuken. Wat betreft Cambodia gaven we hier al tekst en uitleg over onze culinaire uitspattingen. Thailand en Laos verdienen echter ook woord en beeld over wat ons bord sierde. Maar we laten vooral de foto’s tot de verbeelding spreken en de smaakpapillen aanwakkeren.

Laos

We laten jullie even watertanden bij onze Laotiaanse favorieten.

Overal in Laos is het eten lekker, maar in het koloniale Luang Prabang heb je een typische keuken specifiek voor die regio. Overheerlijk allemaal: gefriteerd Mekong rivierwier met gedroogde buffel en chili dip, Luang Prabang waterkers, en de lokale stoofpot Or Lam. Het bekendste gerecht van Laos is ongetwijfeld de sticky rice, met paarse of witte rijst, en meestal geserveerd in een klein rieten stoommandje en tijdens de maaltijd tot bolletjes gerold. Voor de bus kopen we steevast een variant op deze sticky rice, zijnde bamboo rice. Een stuk uitgeholde bamboo waar ze paarse sticky rice gemengd met kokos in stomen. Handig om mee te nemen en lekker. Even pellen en smullen maar.

In Luang Namtha kon je ons meestal op de nachtmarkt vinden, waar we bijna alles de revue lieten passeren. Zitten er veel locals en weinig of geen toeristen, dan is het een duidelijke winnaar en schuiven wij bij rond het kraampje op de krakemiekige houten bankjes of op de pastelkleurige tuinstoelen van kinderformaat.

Op deze nachtmarkt stak er voor ons 1 kraampje met kop en schouders boven uit. Een klein kraampje bestaande uit een tafel met allerhande potjes ingrediënten op, en er rond 3 smalle houten bankjes. Achter de tafel een vuurtje met een gietijzeren grote ronde pan op om 1 van de 3 gerechten te bereiden die ze aanbieden. Op deze pan wordt een soort pannenkoek gemaakt van rijstnoedeldeeg. Die wordt dan in kleinere stukken gesneden en opgerold met iets in dat ons tot op de dag van vandaag onbekend maar toch overheerlijk is. Uit de ingrediëntenpotjes op de tafel wordt een schepje van dat, een schepje van dit in een kommetje gelepeld, en zo krijg je het lekkerste bijpassende sausje: een zoetzuur sausje met nootjes en gedroogde uitjes in. Heerlijk! De twee andere gerechten die ze er serveren zijn ook toppers. Eentje zijn dikke witte verse koude noedels, met een soort pikante gehaktige saus over. Een ander gerecht is een soort noedeldeeg gestoomd in een pakketje gemaakt van bananenblaren, dat als zoete koek over de toonbank gaat en op een wip uitverkocht is.

Een andere topper is Laotiaanse Laap, een frisse gehaktsalade waar je ook naar hartelust van kan smullen in het Brussels Indochine. We schreven over dit lekkere restaurantje reeds een blog.

Thailand

Wanneer je richting Thailand reist, dan droomt iedereen reeds mee van verse curry’s en andere lekkernijen. Wij eten echter vaak aan straatkraampjes, en dat bleek toch niet altijd ons beste idee. We eten overal ter wereld bijna steeds streetfood, maar geen enkel land waar we er zo vaak ziek van werden als in Thailand. Dat kan natuurlijk ook omdat we ondertussen misschien al minder voorzichtig zijn en Kate bijvoorbeeld som tams bestelde met rauwe krab. Maar toch viel de algemene kwaliteit ons tegen alle verwachtingen in wat tegen. Zodra we terug wat selectiever werden wat we in onze mond draaiden en waar, werden die euvels echter weer opgelost.

We bezochten niet heel Thailand, maar schrijven alvast over de plekken die we wel bezochten. In het Noorden van Thailand: daar zijn de curry’s wat anders dan wij ze in onze Europese Thaise restaurants gewoon zijn. Vaak iets meer een stoofpotje dan een curry-kokossoepje. In het Noorden smulde Maarten het liefst van een Khao Soi, een curry noedelsoep met kip of varken en wat krokante noedels om het af te werken.

In Chiang Mai aten we het beste op de kraampjes van het festival NAP (lees hier meer over dat festival).  Zowel in Chiang Mai als in Chiang Rai vonden we echter de nachtmarkten waar ze street food speciaal voor de toeristen serveren, ondermaats en niet lekker. Je smult beter bij kraampjes buiten deze markten. In Bangkok vonden we enkele van onze favoriete adresjes op de Chatuchak weekend markt o.a. Prik Yuak/Green Chilli, hun verse fruitsap-buur Louk Som en Din Pao (zie hier ook de blog over Bangkok). We zijn ook grote fans van som tam (groene papaya salade) en daarvoor kan je in Bangkok ook veilig terecht bij bvb. Hai Som Tam Convent of Som Tam Nua, maar ook gewoon in Brussel bij onze favoriet Thai Talks ( klik hier voor de Thai Talks blog). Je kan op de onderstaande foto’s o.a. onze favoriete curry’s en som tam vinden.

This entry was posted in: eten, Reizen
Tagged with: , ,

by

We love exploring, writing stories, housesitting, but especially love having no plans, enjoying small things, travelling and eating. So that's how we now live.