eten, Reizen, Restaurants

Maleisië & Singapore: Azië op één bord

M

aleisië en Singapore zijn zo bijzonder omdat ze beiden een smeltkroes zijn van heel wat verschillende culturen: Malay, Chinezen, Hindu’s, Moslims, Christenen, Indiërs, enz. Dat zorgt niet alleen voor heel diverse en kleurrijke straatbeelden en festivals, maar ook voor heerlijk en gevarieerd lekkers op je bord. (Lees hier meer over Maleisië, hier over Singapore, en hier over Thaipusam festival.)

Zowel in Maleisië als in Singapore kan je de beste gerechten tegen de beste prijs vinden op de food markets/hawker centers. Markten waar je een verzameling van allerhande straatkraampjes en een enorme keuze aan lekkernijen kan vinden. Het enige verschil is dat deze markten in Singapore in een iets verfijnder en iets meer Chinees jasje gegoten zijn en natuurlijk veel strenger gereguleerd zijn.

Het leidt dan ook geen twijfel dat wij meerdere van deze food markets uitgetest hebben en dat wij daar meermaals per dag te vinden waren. Maar we hebben ze heus nog niet allemaal uitgeprobeerd.

Wat gaan we vandaag eten? Verse Chinese dumplings? De lekkerste zijn die met een klein beetje soep in. Eerst klein gaatje prikken, soepje drinken en nadien genieten van een stomende dumpling. Of Hainan chicken? Vaak een combinatie menu met niet enkel Hainan chicken, maar ook rijst, een soepje en groentjes. Vaak de beste deal en overal te krijgen. Of misschien een typische Laksa? Een soort vissige currysoep met noedels. Een specialiteit, maar niet echt Katelijne haar ding. Of misschien een lekker noedelsoepje met kip of varken? Of gewoon wat satéetjes met pindasuas? Of een Indische Roti Tisu of Roti Canai? De eerste een grote dunne roti krokant gebakken, in de vorm van een puntzak gerold en besprenkeld met suiker. De laatste, een gewone fluffy roti met een beetje currysaus of Dal bij. Of een kaya toast? Een toast met boter en kokosnoot jam op. Een Nasi Lemak verpakt in bananenbladeren smaakt ook wel af en toe: de Malay specialiteit met rijst, curry, pinda’s en gedroogde ansjoviskes. Of gewoon onze Chinese favorieten Mapu tofu en een kip- of aubergine stoofpot? Of een Indische fish head curry? Of iets van de uitzonderlijk lekkere Malaysische fusion Baba Nonya keuken? Of wat zou dat zijn? Of dat? En dat ziet er ook lekker uit. Moeilijke opgave, en wij lopen vaak enkele malen rond de markt om onze uiteindelijke keuze te maken en onze buit binnen te halen.

Met andere woorden, laat je gaan en bestel alles waar je zin in hebt. En is het eens niet lekker, geen nood, je breekt er heus je spaarpot niet mee. Blijf gewoon bestellen tot je jouw favoriet gevonden hebt. Meer dan de moeite waard.

Loop even mee langs de straatkraampjes en watertand even bij onze foto’s. Welke zou jij nemen?

SINGAPORE

MALEISIE

This entry was posted in: eten, Reizen, Restaurants
Tagged with: ,

by

We love exploring, writing stories, housesitting, but especially love having no plans, enjoying small things, travelling and eating. So that's how we now live.