Reizen, Steden

Singapore: de stad van de (getemde) leeuw

S

ingapore is zo een stad die iedereen kent, waar iedereen een beeld van heeft, maar die pas echt vorm aanneemt eens je er geweest bent. Iedereen kent ongetwijfeld de gelijknamige luchtvaartmaatschappij, en verbindt die vaak aan weelderige luxe en knappe in strakke pakjes zittende stewardessen. De beroemde stad zelf is in ieder geval luxueus. Je kan er overal in dure winkels en restaurants jouw zuurverdiende centen spenderen, en op zachte Egyptische katoenen lakens wegdromen van welk lekkers je de volgende dag zal eten. Je kan er cocktails drinken, zoals de bekende Singapore Sling, in bekende en fancy bars.

Al dit streven naar luxe heeft echter een keerzijde, zoals dat wel eens vaker het geval is met een medaille. De stad is zo clean, dat het té clean is. De stad heeft zoveel regeltjes, dat je jou er een beetje ongemakkelijk bij voelt. Een boete als je kauwgom kauwt, laat staan koopt. Ook niet doortrekken in een publiek toilet, boete. Bedelen, eten of drinken op de verkeerde plaats, roken buiten rokerszones, spugen, naakt rondlopen in je eigen hotelkamer… allemaal verboden. En als je hier illegaal bent of gewoon je visa-termijn overschrijdt, krijg je stokslagen. Regeltje hier, regeltje daar, alles om jou recht in de pas te laten lopen. Een stad die zichzelf zo probeert te maken, dat het bijna tè gemaakt is.

Hoewel, niet alles is zo perfect als het op het eerste zicht lijkt. Van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat is zowat de hele bevolking gekluisterd aan het schermpje van de smartphone. Niet enkel in de metro, maar ook wanneer ze op de straten wandelen staat hun favoriete serie te spelen of wordt een nieuw level van candy crush gekraakt. Hoofdjes naar beneden, duimen in de aanslag, en hier en daar een kop-staart botsing als gevolg. Hoewel ze er wonder boven wonder toch vaak in slagen om elkaar te ontwijken.

Apart from that, is het best wel interessant om deze stad eens te bezoeken. Toegegeven, we zouden er geen grote omweg voor maken, maar als je er bent, bezoek dan zeker alle bezienswaardigheden. En dat is alvast niet moeilijk. Zoals een Singaporese reiziger zelf zei: “What would you want to do in Singapore: there is absolutely nothing to do here, but it all costs an awful lot of money.” In enkele zinnen, bekijk de “Merlion”, die boot op dat hotel (the Marina Bay Sands), en Gardens by the Bay. Snuif even wat stuifmeel op in de keurige en kleurige parken, maar snuif vooral wat andere culturen op in de Chinese, Malay of Indische buurten, zeker de moeite waard. Dat maakt Singapore juist zo interessant, die mengelmoes aan culturen, die je niet enkel in het straatbeeld maar ook op jouw bord ziet. (Lees hier meer over het eten.) Waan je even rijk in één van de chique hotels (bv. The Raffles), of laat alvast jouw fortuin voorspellen in Waterloo street en kijk vooral omhoog voor de schitterende architectuur. Verder was één van de onverwachte hoogtepunten voor ons de Buddha tooth relic temple.

We vinden er zoals overal wel leuke plekjes, het is er alleen veel te duur voor ons. Als je op budget reist, is het niet bepaald een cadeau. Wij hebben het geluk dat wij 5 dagen mogen logeren bij een vriend van de familie van Maarten en van op het 36ste verdiep van zijn prachtig appartement mogen genieten van het zicht over de stad. Ook voor experimenten met eieren is zijn appartement een goede uitvalsbasis, maar dat is een ander verhaal.

Onze gastheer Sven, zorgt er alvast voor dat we de stad van binnen en van buiten leren kennen. Dat we niet enkel de plekjes van de lonely planet en ook de niet-verbloemde verhalen leren kennen. De eerste avond neemt hij ons mee naar een street – art festival in de buurt van Arab street, waar je voor een pintje al evenveel betaalt als ware het een kunstwerk. (En dan krijg je gewoon een Heineken, niet eens echt bier…). Dj’s en bands, graffiti op auto’s, te dure hapjes, enz. Veel ambiance, maar natuurlijk niet te laat maken dat festival… Joke Schauwvlieghe kan er nog iets van leren.

We mogen niet enkel van wat straatkunst proeven, maar ook van allerhande koffiekunst. We worden immers uitgenodigd op de opening van een koffiebar, opnieuw met dank aan Sven en zijn vriendin Valerie. En het moet gezegd zijnde, zo op de gastenlijst geraken in Singapore dat is niet slecht. We mogen koffie cocktails uitproberen, zelf barrista spelen, kunstwerkjes in koffie bestellen (cool), en … ons geluk laten voorspellen door een groene parkiet (awesommme!!, lees er hier meer over). Natuurlijk, of hoe kan het ook anders in trendy en luxueus Singapore, vloeit niet enkel de wijn maar ook de Veuve Cliquot rijkelijk… Gratis…. Dat moet je ons Belgen geen twee keer zeggen… Voilà, we zijn al volledig ingewijd in het trendy leven van Singapore, of we hebben toch alvast het water getest.

Maar is het ook echt zo glamoureus? Is het ook echt zo geweldig fantastisch als de gemaakte facade wilt doen uitschijnen? Op beide feestjes leren we immers andere expats en locals kennen en zien zo heel wat kanten van het Singa leven. Rijke Singaporezen, trendy Singaporezen, Singaporezen die zelf ook het leven hier amper kunnen betalen, expats die hier verliefd zijn geworden, expats die het niet altijd even goed kunnen vinden met de strakheid van het bestaan hier. Expats die het juist wel kunnen vinden met de vooruitstrevendheid van de plaatselijke start-up gemeenschap en de lokale ondernemers. Want dat zijn ze hier wel: ondernemend en niet gemakkelijk van hun stuk te brengen. Dat zit er wel in, dat werken, dat ondernemen, dat vooruitgaan. De stad heeft alvast alles om het te blijven maken in de wereldeconomie.

Een absolute top, waar we wel een omwegje voor zouden maken, is het eten. Gelukkig mag je hier wel jouw vingers aflikken zonder boete te riskeren (naar ons weten), want dat heb je hier nodig. Wij hebben geen geld voor restaurants, maar volgens ons is het beste eten te vinden op de food markets. Verzamelplaatsen van de beste street food kraampjes waar je elke dag iets anders van eender welke (Aziatische) windstreek op je plastiek bordje kan laten scheppen. Heeerlijk. Daar kan je ons alvast elke dag meerdere keren vinden, want noedels en dumplings als ontbijt is hier toch normaal, niet? Neem hier even een kijkje om te weten wat we op ons bord kregen.

De foodmarkets zijn ook een perfecte ontmoetingsplaats om bij te babbelen met de ons bekende expats. We ontmoeten er een ex-collega van Maarten, Els, en die weet ons boven een warm bordje noedelsoep heel wat te vertellen over de verhuis van België naar Singapore. Ook met Maarten’s neef Pieter-Jan gaan we enkele pintjes en bordjes lekkers oppeuzelen.

Een ondernemende stad met een interessante mix aan culturen en vol expats die over heel de wereld gereisd hebben. Het heeft ons hart niet meteen veroverd zoals bvb. Hong Kong, want een stad met een hoek af is net iets meer ons ding. Lees hier meer over onze tijd in Hong Kong.

Neem hier alvast een kijkje bij onze foto’s, er zijn geen regels aan verbonden…

This entry was posted in: Reizen, Steden
Tagged with:

by

We love exploring, writing stories, housesitting, but especially love having no plans, enjoying small things, travelling and eating. So that's how we now live.