Heel wat kust om voet aan wal te zetten in Australië. Wij zetten onze eerste voet aan wal in het noorden van Australië en ontdekten reeds de Northern Territories en de dorre outback (lees er hier meer over). Tijd om ook eens een kijkje te nemen in de dichter bevolkte en minder warme zuidkust. Gelukkig hoeven we het continent niet zoals vroeger rond te varen met kans op schipbreuk en ook het onherbergzame centrum doorsteken met een ontdekkingsexpeditie is niet meer aan de orde. Tegenwoordig doet Virgin Australia haar best om de bevolkte delen van het land te verbinden.
Onze eerste stop in het zuiden is Melbourne. Wat een stad! Moest het niet 17.000 uur vliegen zijn naar zowat elk ander land op deze wereldbol (17.000 uur is misschien wat overdreven, maar ver is het toch), dan was het zowaar één van onze favoriete steden ter wereld geweest. Er zijn er echter op het lijstje die iets beter te bereiken zijn, onze excuses Melbourne.
Maar toch, wat heeft deze stad veel te bieden! Eigenlijk heeft de metropolis alles wat je jou maar kan wensen in een stad en dat mogen we de komende dagen ontdekken. Melbourne barst van de toffe buurtjes, leuke bars, hippe restaurants, en dito winkeltjes. Alsof dat nog niet genoeg was, de stad ligt aan de zee en bij dit gematigde klimaat is dat jaar in jaar uit genieten geblazen. Nog niet genoeg? Er loopt ook nog eens een rivier door de stad, die ze nog maar eens meer allure geeft. Strandwandelingen, wandelingen langs de oevers van de rivier, langs het uitnodigende Federation Square en sommige van de oudste gebouwen van Australië, langs het eerste Australische luna-park met de vrolijke en kleurrijke opengesperde mond, langs de theaterbuurt en Chinatown. Je kan ook wat fruit of groenten inslaan of kleine hapjes (zoals de lokale dim sim’s) binnensteken op de gezellige markten zoals South Melbourne market of Queen Victoria market. Of wil je liever van het herfstzonnetje genieten met jouw rug in het gras in de Flagstaff gardens?
Melbourne heeft ook een heus casino, want Australiërs zijn blijkbaar zot van het spelletje ‘pokies’. Hoewel ook rijke Aziaten in grote getallen naar hier afzakken om de centjes te zien rollen, zij het niet altijd in hun richting. Ben je gek van pinguins? Ja dat hebben ze hier ook. Bij zonsondergang komen aan Sint-Kilda pier kleine pinguïns uit de zee gesprongen om daar te slapen. Ze stinken wel een heel klein beetje en als er gevochten wordt, dan doen ze dat onder een hels kabaal. Na dit schouwspel kan je ook jouw avond vol sfeer verderzetten in de Sint-Kilda buurt, opnieuw vol leuke plekjes, restaurantjes, cafétjes, … Als je jou verveelt in Melbourne, dan zouden we toch kunnen zeggen dat je een klein beetje een saaie mens bent.
De stad doet eigenlijk ook heel Europees aan, misschien daarom dat we er ons meteen thuisvoelen. Zoals alles in Australië is het wel niet goedkoop. Ten eerste is het openbaar vervoer een deuk in je rekening, maar ook verblijf is niet van de poes. Wij slapen 1 nacht in een jeugdherberg, maar merken al gauw dat hotels via booking.com in Australië eigenlijk goedkoper en beter zijn. Bovendien blijken jeugdherbergen niet meer voor ons. In de Australische jeugdherbergen troepen massa’s hormonale twenty-something Europeanen samen die hier hun goud en geluk komen zoeken. Het blijft ons wel een raadsel hoe ze op het einde van de rit geld overhouden, als je de prijzen van de hostels ziet, de prijzen van de tours die ze nemen en de prijzen van het bier dat ze hier in liters achterover kappen. Als ze dan ’s morgens met zijn allen naar de Lion King aan het kijken zijn, is het toch wel duidelijk dat wij al op tram 3 zitten. Ach kijk, wij zijn tenminste oud genoeg om zonder problemen een auto te huren in Australië.
En een auto huren doen we dan ook (lees hier meer over hoe we dat goedkoop doen). Als je in Melbourne jouw droomhuis niet gevonden hebt, dan vind je dat zeker en vast wel langs de Great Ocean Road. Ons droomhuis op deze rit is onze eigenste auto, zo hoeven we geen dure accommodatie te betalen of een tent te kopen. We slapen onder onze goedkope dekentjes van Target in onze kleine bolide, op de gratis doch prachtige campings die we vinden via de handige app Wikicamps Australia. We staan er steevast alleen: de eerste avond op een heuvel in een eucalyptus bos met zicht op de ruisende zee, de tweede nacht in een regenwoud onder een impressionante mountain ash, naast de rivier. Je moet er iets voor over hebben om goedkoop te logeren in Australië, maar wij staan ten minste op met enkele kangoeroe’s die voor onze neus door het bos huppelen.
Op zoek naar een iets grotere stulp? Begin alvast met op jouw gemakje te cruisen, langs het groenblauwe water, ruwe kliffen en razende dramatische golven. Langs enkele van de bekendste surfplekken ter wereld, Torquay met witte krullende golven en stoere surfers in strakke wetsuits en Bell’s Beach dat nog steeds afgesloten is dankzij de Rip Curl Pro Surfing competition.
Nog een boom nodig voor in dat droomhuis? Langs de Great Ocean Road, en eigenlijk in heel Australië staat het vol Eucalyptusbomen. Maar laat je niet bedotten, ze komen hier in alle vormen en kleuren en vaak zie je niet eens dat het een geurende eucalyptus is. In een korte soort met volle kruin en kromme kronkelende takken, kan je vaak de schattigste beestjes vinden met hersentjes ter grootte van een okkernoot. KO-A-LA’S!! Beetje slapen, bladeren plukken en kauwen. Dan heb je voldoende aan een noot in uwe knikker, en om schattig te zijn moet je ook al niet slim zijn. Blijkbaar kom je ze hier in Australië wel vaker tegen, maar wij zijn toch elke keer enthousiast wanneer we ze zien.
Niet elk beestje is hier echter schattig. Plots komt er een mini slangetje aangekropen en gekronkeld. Katelijne reageert niet meteen op Maarten zijn toch wel heel duidelijke “PAAAASSSSS OOOOOPPP!”, en stapt bijna op één van de meest gevaarlijke slangen van het land, en dat wilt al iets zeggen. De Eastern brown snake had onze tocht bijna iets minder aangenaam en iets korter gemaakt. Dertig centimeter pure miserie.
Nog niet voldoende impressionante bomen tegengekomen? Stil dan je honger tijdens een wandeling door de Maits Rest rainforest walk. Kolossale bomen die over dito bomen groeien, waarna de overgroeide boom dood gaat en een nieuwe boom achterlaat met een reuzegroot gat in. Varens zo groot als een boom en een paar honderd jaar ouder dan jouw oma. Spectaculaire wandeling!
Tussen de eucalyptusbomen staan hier ook heel wat appel- en perenbomen. Dat kan je zelf ondervinden op de leuke markt in Apollo Bay, waar elk ander kraampje jou een sappige appel of twee wilt verkopen. Qua plek voor jouw vakantiehuis kan dit alvast tellen. Huizen op een heuvel achter de duinen, met grote ruiten en zicht op de zee, leuke winkeltjes met trendy spulletjes en hipstermarktjes.
We wandelen hier langs het water over rotsen en mooi geërodeerd gesteente met prachtige schelpen. En dan plots… dolfijnen en zeeleeuwen!! It keeps on getting better. Je kan hier echt elke andere meter stoppen voor een mooi zicht op de kliffen, de ruwe golven, een glaasje wijn op het strand, en voor zij die het kunnen, een rit op de surfplank. Dat surfen lukt wel niet overal, want soms is de onderstroming heel verraderlijk zo blijkt. We zien immers meer dan één overmoedige toerist met de kin hoog en surfbord onder de arm stoer het water inglijden, om 5 min later met hangende pootjes terug incognito het strand af te druipen omdat de stroming te fel is om tegenin te peddelen, laat staan op de plank te geraken.
Onze tocht eindigt bij het bewonderen van London Arch en de rotsen in het genadeloze water bij Twelve Apostles. Nog eens wegzwijmelen bij Bay of Islands onder de rood-oranje ondergaande zon, en het wordt tijd om onze terugtocht af te blazen.
We kunnen het niet laten om toch nog even een omweg te maken, langs Great Otway National Park en de Lighthouse Road koala’s. Maar nu moeten we echt terug. Tijd om de kliffen, dorpjes met leuke winkeltjes, stranden, surfers, zonsondergangen en droomhuizen achter ons te laten. De auto moet terug op stal in Melbourne en wij kijken al uit naar onze housesit in Albury! Lees er hier meer over.
Wil je graag onze rit overdoen via onze foto’s, klik dan hier.
Wil je graag meer lezen over onze tocht door de dorre outback en onze tijd in Darwin, Alice Springs en Uluru? Neem hier even een kijkje.