Reizen, Tips Nl
Leave a Comment

Australië op een klein budget: tips & tricks

H

eel wat mensen dromen ervan om naar de (bijna) verste uithoek van de wereld te gaan, maar doen het niet omdat het zo duur is. Australië blijft bij velen om deze reden op de bucket list staan, maar goed nieuws: het kan ook goedkoper.

Wij geven graag onze tips over hoe wij op budget konden reizen in Australië. Om jullie een idee te geven, wij reisden op een budget van 50 EUR per dag voor twee. Toegegeven, het is niet altijd de gemakkelijkste manier, en sommigen zouden niet zo willen reizen. Maar voor zij die het zien zitten, zijn dit – volgens ons- goede budgettips.

1. VERVOER

Als je voldoende tijd hebt, kan je in Australië wellicht het best rondreizen door een eigen campervan, RV of mobilhome te huren. Voor ons is een campervan huren echter vaak te duur. Hoewel je jouw eigen “hotel en restaurant op wielen” meehebt, zijn ze niet zo goedkoop om te huren en verbruiken ze heel wat benzine. Toegegeven, benzine is één van de enige dingen die hier goedkoper is dan in Europa, maar gezien de ongelooflijke afstanden die je hier moet afleggen is dat maar een magere troost. Doe bovenop de benzine ook nog verzekeringen ed. en dan kost het jou al snel een klein fortuin om jouw hotel op wielen op de baan te houden. Indien je niet voldoende tijd hebt of niet voldoende benzinebudget om de cirkel rond te maken, dan moet je ook heel wat bijbetalen om jouw campervan op een andere plek in te leveren dan je hem gehuurd hebt (one-way fees).

Maar wat zijn nu onze tips om Australië rond te reizen zonder de kassa te breken?

Tip 1 – TOPTIP – Relocations!

Een campervan blijft wel een goede manier om het land te zien. Hoe deden wij dat goedkoop? Via relocations.

Wat is dat? Heel wat mensen huren een auto of campervan in Australië en rijden die van punt A naar punt B, mits de betaling van een hoge one-way fee. Het voertuig moet natuurlijk terug naar punt A, zodat de verhuurmaatschappij het opnieuw kan verhuren. Daar komen dan de relocations aan te pas. Indien jij het voertuig binnen een bepaalde tijdsspanne terug naar punt A rijdt, kan je het voertuig in ruil zo goed als gratis huren (meestal voor een symbolische dollar per dag).

Hoe kan je zo een relocation vinden? Op de website www.imoova.com staan de aanbiedingen van verschillende verhuurmaatschappijen. De meeste verhuurmaatschappijen adverteren hier hun aanbiedingen, maar niet allemaal en niet altijd. Soms moet je dus kijken op de websites van de verschillende verhuurmaatschappijen afzonderlijk, zoals bv. hier op de website van Appolo campers. Er is vaak een groot aanbod van bestemmingen en vertrekpunten, dus er is altijd wel wat. Je moet natuurlijk jouw trip wat meer ineen puzzelen en wat flexibeler zijn qua data en bestemmingen.

Iets goed om in het oog te houden: zodra de verhuurmaatschappij vreest dat het voertuig niet meer op bestemming zal geraken om verder te kunnen verhuren, geven ze ook vaak gratis benzine en soms een bijdrage in jouw reiskosten. Je kan de verhuurmaatschappijen natuurlijk altijd rechtsreeks contacteren om de voorwaarden te bespreken en te onderhandelen. Vergeet niet na te kijken hoeveel kilometer je mag rijden, wat het voertuig verbruikt en hoe de verzekeringen in elkaar zitten alvorens je toestemt, anders wordt het misschien alsnog duurder dan verwacht (kijk voor meer info onder tip 2).

Voorbeeld: Wij wilden graag van Darwin naar Alice Springs rijden, en konden dit via een relocation. We kregen de campervan gratis, onze uitgebreide verzekering werd betaald en al onze benzine werd ook terugbetaald. Als je weet dat we 1800 km hebben gereden aan 14 l/100km, een steentje in onze ruit is gevlogen na amper 20 km, we toch wat kangoeroe’s hebben moeten ontwijken, dan kan je al beginnen tellen wat dat ons bespaard heeft. Een goede deal dus als je het ons vraagt! Zeker als je weet dat de prijs van benzine in de outback net iets duurder is dan elders, gezien ze kunnen vragen wat ze willen want je hebt niet echt een andere optie. Lees hier meer over deze trip.

TIP 2  Goedkoop een auto huren.

Waarom een auto huren? Indien je geen gratis campervan of auto vindt via de relocations, is het vaak goedkoper om een auto te huren dan een campervan. De huurprijs is niet alleen goedkoper omdat er een grotere competitie is op de markt, maar ze verbruiken ook minder benzine, de kost van verzekeringen ligt lager, en de one-way fee is goedkoper. Bovendien kan je in jouw auto slapen of in een tent die je goedkoop op de kop kan tikken in verschillende supermarkten. Toegegeven, je mist enkele warme maaltijden en je slaapt misschien iets minder comfortabel, maar al bij al slaapt een auto ook goed eens je het gewoon bent en je spaart heel wat.

Hoe vindt je een goedkope huurauto? Je vindt dit via websites als www.vroomvroomvroom.com. Je moet wel op volgende zaken letten:

•   Datum – Het is de moeite waard om wat met data te spelen, gezien een auto huren vaak goedkoper is op bepaalde data of voor een bepaalde huurtijd (bv. een auto huren voor een week is vaak goedkoper dan huren voor 5 dagen en je kan de auto altijd vroeger terugbrengen).

•   Locatie – Een verhuurmaatschappij heeft vaak verschillende kantoren in één stad (bv. stad, treinstation, luchthaven), en er zijn onverklaarbare prijsverschillen afhankelijk bij welk kantoor je huurt. De prijs kan gemakkelijk tot wel 20 € per dag schelen.

◦ Bij vroomvroomvroom heb je soms de optie om uit te zoomen: zo kan je andere en misschien goedkopere verhuurlocaties vinden die je wellicht nooit had overwogen.

◦  Bv. wij huurden een auto in Melbourne om langs de Great Ocean Road te rijden, en in één van de kantoren in de stad van eenzelfde verhuurmaatschappij was een auto huren significant goedkoper.

•  Verzekeringen – Vergeet niet na te kijken wat allemaal wel en niet in de basisverzekering inbegrepen is en kijk goed na wat de franchise is, want deze ligt vaak véél hoger dan in de US of in Europa. Een goedkope huurprijs, maar een hoge franchise of slechtere dekking kan immers een vals gevoel van besparing geven.

◦  Wees er ook van bewust dat sommige maatschappijen het volledige franchise bedrag van jouw rekening halen en zelfs een administratiekost aanrekenen om dit af te halen en ook terug te storten. Let er ook op dat je zo snel de limiet op jouw kaart bereikt.

◦  Op sommigen plekken in Australië loop je een groter risico op schade, bv. plaatsen met veel grindwegen of wildlife. Gezien de vaak hoge franchise, bekijk zeker of een extra verzekering de moeite is in deze gevallen. Indien je besluit om een extra verzekeringsoptie te nemen, dan moet je goed nakijken welke schade al dan niet gedekt is. Schade aan jouw ruit is immers vaak uitgesloten, hoewel dit de schade is die je het meest waarschijnlijk zal tegenkomen op de wegen in de outback. Bv. wij hadden op de weg van Darwin naar Alice Springs al na 20 km een steentje in onze ruit.

◦  Interessant is ook om even na te gaan of online verzekeringen voor huurauto’s soms niet gunstiger zijn dan diegene die aangeboden worden door jouw verhuurmaatschappij (vroomvroomvroom heeft meestal wel een suggestie).

•   Brandstof – Indien je van plan bent om grote afstanden af te leggen, bekijk dan even het type van brandstof en het verbruik van de auto die je wil huren. Een goedkopere auto met slechter verbruik is een goed voorbeeld van een “valse besparing” gezien de afstanden. Diesel is ietwat goedkoper in Australië, maar klik op deze link voor de huidige brandstofprijzen in Australië. Let op: je kan natuurlijk altijd een “similar car” krijgen met een hoger verbruik.

◦  Voordat je boekt kan je altijd het lokale verhuurkantoor bellen om meer informatie te krijgen over welke auto ze normaal verhuren in een bepaalde klasse en wat de kans is op een upgrade, wat niet altijd goed is voor jouw verbruikskost.

•   Toegestane kilometers – Bekijk steeds of je huurt met ongelimiteerde kilometers of met gelimiteerde kilometers tot een paar 100 kilometer per dag (dit is vaak het geval in kleinere steden in Australië). Indien de kilometers gelimiteerd zijn, bekijk dan zeker of je de geplande trip zal kunnen maken met die kilometres en hoeveel het zal kosten (tax inbegrepen!) per extra kilometer.

Heb je geen geluk en vind je geen goede deal op vroomvroomvroom? Probeer dan het volgende:

• Contacteer lokale verhuurmaatschappijen die niet vermeld staan op vroomvroomvroom. Bv. in Albury gebruikten wij de lokale en heel goedkope maatschappij “Albury Super Cheap Car Rentals” (je vindt hen hier) voor onze road trip in Victoria High Country. Lees er hier meer over.

•    Contacteer het lokale toerisme bureau: zij hebben vaak verrassende deals. Bv. Wij huurden een auto via hen in Alice Springs om richting Uluru te rijden, wat ons veel bespaarde en ons bovendien ongelimiteerde kilometers gaf wat we nergens anders konden krijgen. Lees hier meer over onze trip naar Uluru.

TIP 3  Wil je toch een campervan huren, bekijk dan even de deals voor kleinere vans zoals bv. bij JUCY. 

In Brisbane huurden wij een monovolume en geen camionette (JUCY El Cheapo), waardoor ons verbruik lager lag en er – voor ons althans- geen verlies aan comfort was. De grotere vans kunnen ook onhandiger zijn om te navigeren op moeilijkere wegen (waar vaak de beste gratis kampeerplaatsen zijn).

We kozen voor JUCY omdat zij de beste reputatie hebben van de goedkopere opties (je vindt hen hier). Wickedcampers is ook vaak goedkoop (vooral voor de auto’s met een tentje op), maar zij hebben een slechtere reputatie. Bekijk zeker de reviews online.

TIP 4  Let op: benzine kan veel in prijs verschillen per tankstation.

In Australia kunnen benzineprijzen significant verschillen per tankstation, zelfs binnen een radius van slechts 1 kilometer. Indien je goed oplet en steeds het goedkoopste tankstation zoekt in de buurt (wat niet moeilijk is) dan kan je met die lange afstanden wel wat besparen. Hoe verder je gaat in de outback, hoe duurder de prijzen voor benzine worden met soms zelfs belachelijk hoge prijzen als gevolg.

Noot van de redactie: Wanneer je in de outback rondrijdt, zal je zeker de benzine zien met het label OPAL. Dit is een soort van niet-snuifbare benzine (Really!?) gecreëerd “in an effort to reduce the epidemic of petrol sniffing in Indigenous communities”. Indien er geen tegenindicatie is in het verhuurcontract, dan moet je niet te bezorgd zijn om dit te tanken, hoewel lokale mensen beweren dat dit slecht is voor jouw auto op lange termijn.

TIP 5  Vergeet de opties trein of bus niet. 

Hoewel dit misschien niet altijd de goedkoopste optie is in Australië, is het zeker de moeite waard om de deals te bekijken. Misschien heb je wel evenveel geluk als wij en vind je een twee-voor-de-prijs-van-één promotie, zoals wij van Melbourne tot Albury en van Albury tot Byron Bay. Wij vinden treinen bovendien super leuk, zeker voor lange afstanden, dus wij namen elke kans die we kregen om te sporen. Neem ook even een kijkje bij de verschillende ‘rail passen’ in Australië (bv. op deze link hier). Voor onze plannen was dit geen perfecte oplossing, maar misschien voor jullie wel.

TIP 6  Vliegen is niet noodzakelijk de duurste optie. 

Zeker niet indien je al de kosten in rekening brengt die gepaard gaan met over land reizen. Raadpleeg websites zoals www.skyscanner.com en https://www.google.com/flights voor de goedkopere opties. De goedkoopste maatschappijen zijn meestal Virgin, Jetstar en Tiger Air. Wij vlogen van Alice Springs naar Melbourne met Virgin, aangezien de opties over land te duur waren.

TIP 7  Je kan natuurlijk ook een auto/van kopen en die nadien terug verkopen.

Dit is een goede optie als je voor langere tijd in Australië zal reizen. Je moet wel goed opletten wanneer je een auto of van koopt ter plaatse, want er zijn natuurlijk mensen die er hun hand niet voor omdraaien om een goedgelovige toerist een kat in een zak te verkopen. Bovendien zal je de auto ook goed moeten onderhouden met al die afstanden en zal je een verzekering moeten afsluiten om de auto op de baan te houden. Iets weten van auto’s en hun onderhoud is bij deze optie dus een groot pluspunt. Indien je reeds in Australië bent en je weet niet goed waar de zoektocht te beginnen, er worden altijd auto’s en vans te koop aangeboden in de jeugdherbergen. Wij zijn echter graag iets flexibeler en willen graag van de ene op de andere dag kunnen beslissen om iets anders te gaan doen. Een auto kopen zou dit iets minder mogelijk maken en dit was voor ons bijgevolg geen optie.

2. ACCOMODATIE

TIP 1 – TOPTIP – Onze all time favourite budgettip: housesitting! 

Wat houdt dit in? Mensen die op vakantie gaan, maar hun huisdieren en/of huis niet alleen willen laten, vragen een housesitter om op huis en dieren te letten. De huiseigenaars kunnen met een gerust hart op reis vertrekken en als housesitter heb je niet alleen gratis logement, maar kan je bovendien een regio veel intensiever en als local leren kennen.

Wij zijn constant op pad met enkel een rugzak, en dan komt een ‘normaal’ en iets rustiger leven wel eens als geroepen. Tijdens deze rustigere periodes krijgen we eindelijk ook blogs op papier en online, wat immers geen sinecure is als je constant op de been bent. Bovendien hebben we dan tijdelijk huisdieren om te verwennen. Dit is de ultieme “slow travel” ervaring voor ons. We deden een geweldige housesit op een boerderij in Albury, lees er hier meer over, en een iets minder geslaagde in de buurt van Byron Bay, lees hier meer. We zouden in Australië maanden aan een stuk kunnen housesitten, en wie weet doen we dat nog wel eens. Housesitten is immers heel populair in Australië en er blijken meer aanbiedingen te zijn dan housesitters. We kregen dagelijks zelfs twee of meer mails met housesit aanbiedingen.

Hoe vind je zo een housesit? Er zijn enkele housesit websites, maar voor wereldwijde housesit opportuniteiten gaat onze voorkeur uit naar www.trustedhousesitters.com. Specifiek voor Australië gebruiken wij vooral www.aussiehousesitters.com, aangezien zij simpelweg meer opties hebben voor Australië. In de toekomst zouden we in Nieuw-Zeeland www.kiwihousesitters.com gebruiken. Je maakt een profiel aan, betaalt inschrijvingsgeld (het meer dan waard) en kan beginnen zoeken naar een plekje. Er zijn zelfs mensen die al jaren non-stop housesitten. (Neem bv. even een kijkje op de travel blog van Dalene en Peter Heck.)

TIP 2  Laat je niet vangen, jeugdherbergen zijn niet per se goedkoper. 

Zeker als je niet alleen reist, kan je vaak betere hotelkamers voor betere prijzen vinden op booking.com. Als je zoals ons vaak boekt via booking.com, krijg je bovendien vaak nog een extra korting. Het loont ook de moeite om eens een kijkje te nemen op www.hotelscombined.com en tripadvisor.com voor hotels die niet op booking.com staan. Het nadeel is dat hotels vaak geen keuken hebben om te koken, maar dan koop je gewoon iets in de supermarkt dat geen keuken nodig heeft.

TIP 3  Slaap in jouw auto of in een tent naast jouw auto.

Campervans zijn vaak comfortabeler, maar als je al de kosten inrekent om zo een campervan op de baan te houden, is dat plots een duurdere optie dan verwacht (zie hoger bij vervoertips). Wij sliepen in een tent naast onze auto op onze trip naar Uluru/Ayer’s Rock en sliepen in de auto tijdens onze trip langs de Great Ocean Road.

TIP 4 – TOPTIP – Zoek een gratis kampeerplaats.

Officieel mag je in Australië niet wild kamperen zoals in Noorwegen, Zweden en Finland (hierover later meer), maar weinig mensen lijken er mee in de problemen te komen in Australië. Wil je echter gratis parkeren zonder schrik, gebruik dan de app ‘Wikicamps Australia’. Een echte aanrader als je in Australië reist. Deze app geeft aan welke campings in de buurt zijn, wat ze kosten, welke faciliteiten er aanwezig zijn, hoe goed ze zijn, enz. Veel van deze kampeerplaatsen zijn bovendien volledig gratis. De app heeft ook een handige commentaren sectie, waar regelmatig nieuwe informatie toegevoegd wordt over nog meer afgelegen plekken enz. (deze commentaren komen grotendeels van de gepensioneerden in Australië die constant rondtrekken: “the grey nomads”). Bovendien geeft deze app ook heel accuraat plekken aan waar je wildlife kan spotten (zoals koala’s) en geeft het ook relatief ongekende attracties aan op jouw route. De app geeft ook soms aan waar je kan douchen, maar dit kan sowieso meestal in publieke douches op het strand, bij truck stops, outback roadhouses of officiële campings (vaak mits een kleine bijdrage).

TIP 5  Koop goedkoop kampeergerief en wees creatief.

Indien je kampeergerief nodig hebt dat je niet perse nog jaren wilt meezeulen, neem dan een kijkje bij Target of KMart. Je kan dit altijd proberen doorverkopen in jouw hostel of hotel. Jouw kampeergerief hoeft bovendien niet steeds uit de kampeersectie van de winkel te komen. Er zijn heel wat zaken die dienst kunnen doen als matras of deken, wees creatief.

TIP 6  Couchsurfing of airbnb.

Je kan natuurlijk altijd een alternatieve slaapplaats zoeken: gratis via www.couchsurfing.com of voor een (lagere) prijs op www.airbnb.com.

3. ETEN

TIP 1  Niet uit eten gaan, maar eten kopen in de supermarkt en zelf koken.

Waar kan je koken? Als je kampeert, kan je steeds onderweg koken op jouw eigen gasvuurtje, het vuurtje van jouw camper of op de gratis gemeenschappelijke gas-BBQ’s die over het hele land verspreid zijn. Je kan ook meestal koken in de keuken van jouw jeugdherberg. Hotels hebben meestal geen keuken, maar dan koop je gewoon iets waarvoor je geen keuken nodig hebt.

Welke supermarkten? Over het algemeen zijn supermarkten duurder dan in Europa en zeker duurder dan in de US, maar het is nog steeds goedkoper dan op restaurant gaan. Er zijn twee populaire supermarktketens die meestal dicht bij elkaar liggen: Woolworths en Coles. Coles lijkt de goedkoopste, maar wij vonden vaak de beste zaken prijs/kwaliteit en de beste deals bij Woolworths. Aldi is ook aan het opkomen in Australië en heeft vaak goedkopere prijzen dan de andere supermarkten, maar verwacht niet dat Aldi hier zo goedkoop is als in Europa.

Hoe kan je nog meer besparen?

  • Koop “reduced” producten, dit spaarde ons heel veel geld uit! Dit zijn producten die bijna vervallen zijn of waar een hoekje af is. Stukken goedkoper en het zijn gewoon dezelfde producten als de niet-afgeprijsde artikelen. Bv. een gebraden kip van 10 $ kostte ’s avonds tegen sluitingstijd nog slechts 5 $. Zo kan je tenminste deftig eten kopen en hoef je niet steeds goedkope rommel te eten.
  • Koop “odd bunch” fruit en groenten bij Woolworths. Zogezegd “lelijke” groenten en fruit, maar even lekker als de gewone spullen. Bovendien, Australiërs hebben iets met perfect uitziende groenten en fruit, dus ‘odd bunch’ kan je hier met een korrel zout nemen. Staat het steeltje van een appel er niet recht genoeg op, dan valt die er al onder. Dus goedkoop reizen, wilt zeker niet zeggen dat je fruit en groenten van jouw menu moet schrappen.

TIP 2 – TOPTIP – Koop lokale producten op de Farmer’s markets.

Persoonlijk onze favoriet. Heel vaak kan je plaatselijke markten vinden waar de plaatselijke boeren hun zelf geteelde groenten en fruit en hun zelf gekweekt vlees verkopen. Stuuuuukken lekkerder en vaak goedkoper. Wat hebben we daar ontzettend lekkere dingen gevonden voor geen geld (vooral tegen het einde van de markt). Bv. we waren grote fan van de Albury-Wodonga Farmers’ market.

TIP 3  Indien je een goedkoop glas wijn wilt: koop cleanskins. 

Om de één of andere reden zijn Australische wijnen duurder in Australië dan in Europa. Beats me… Maar niet getreurd, je kan altijd redelijk geprijsde cleanskin wijnen kopen bij o.a. Dan Murphy’s. Goedkoop maar toch degelijk, maar er werd gewoon geen aandacht besteed aan looks of marketing. Ze zijn zeker beter dan wijnen met een flashy etiket in dezelfde prijscategorie. Voor enkele dollars kan je dus zo wel af en toe eens het glas heffen!

4. COMMUNICATIE

De volgende tips zijn niet allemaal budgettips, maar ze zijn zeker goed om weten!

TIP 1  Pas jouw verwachtingen aan mbt internet – en telefoonontvangst en de kost hiervan.

Australië heeft zonder twijfel de slechtste internet – en telefoonontvangst die we ooit zijn tegengekomen in een niet derdewereldland, en het is bovendien wellicht nog het duurste ook. Wees dus voorbereid: je zal in jeugdherbergen en hotels vaak extra (en veel) moeten bijbetalen voor internet (en dan nog voor een beperkte tijd, hoe retro!). Zij steken dit op het feit dat hun land “afgelegen” ligt. Really!?

Gebruik gratis internet wanneer het mogelijk is (bv. in MacDonalds) en bereid je voor door informatie te voorzien die je offline kan raadplegen. Download jouw maps.me kaarten, jouw tripadvisor reisgidsen en zeker jouw Wikicamps informatie al op voorhand. Indien Skype niet werkt als gevolg van een slechte internetconnectie, dan heb je vaak meer geluk door te bellen via whatsapp (als beide partijen dit hebben…).

TIP 2 – TOPTIP – Koop een plaatselijk GSM-nummer als je een tijdje blijft. 

Door het slechte internet moet je echter vaak telefonisch zaken vastleggen of regelen. Bijgevolg is een lokaal nummer kopen toch heel handig om bereikbaar te blijven en bovendien kregen we steevast heel wat gratis belminuten en gratis mobiele data. De gewone tarieven zijn hallucinant hoog, en dus “gratis” vanalles komt dus altijd van pas. Hoewel je natuurlijk goede ontvangst nodig hebt om er ook effectief iets mee te zijn, maar bon… Het enige goede dat we kunnen zeggen over de telecom providers, is dat Telstra op meer plaatsen ontvangst heeft.

TIP 3  Verwacht hier in Australië geen customer service en/of consumentenbescherming zoals in Europa of Noord-Amerika. 

19717617714_8a98c9affb_oHier is de klant niet bepaald koning en als je customer service belt dan word je snel gewaar dat jouw telefoontje toch wel heel ongelegen komt. Loopt er iets verkeerd, dan moet je niet verwachten dat je iemand competent aan de lijn krijgt of dat het tout court opgelost geraakt. Vaak dien je ettelijke telefoonnummers te draaien, heel wat wachtliedjes te beluisteren, om dan elke keer van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Niemand wilt immers verantwoordelijkheid opnemen en iedereen schuift de hete patat steevast door. Op het einde kom je hoogstwaarschijnlijk terecht bij de eerste persoon die je aan de lijn had, die dan boos is omdat je nog eens terugbelt… Pluspunt, om werknemer van de maand te worden, hoef je hier wellicht geen grote inspanning te doen.

Gekke anecdotes:

Anecdote 1: de auto die we geboekt hadden bleek geen nummerplaat te hebben en we moesten 4 dagen wachten om te kunnen vertrekken. Na heel wat over en weer gebel, hete patat doorschuiven, ongelooflijk onbeleefde mensen aan de lijn (“what is your problem? why are you calling me again?”) kregen we het volgende te horen: indien we geen 4 dagen wilden wachten, konden ze geen oplossing bieden, maar ze konden wel onze booking fee terugstorten indien we annuleerden. Allez, serieus? Dat is vriendelijk!

Anecdote 2: Katelijne kocht sportschoenen, maar bij het thuiskomen bleek ze twee rechterschoenen in de hand te hebben. We moesten de volgende dag voor openingstijd naar een andere stad, en konden niet gaan inruilen. Gelukkig was er in de stad van bestemming ook een filiaal. Ze zouden de linkerschoen opsturen naar daar en we konden wisselen “als ze de schoenen nog nooit buiten had gedragen”. Serieus? Wanneer we toekwamen in de nieuwe winkel, bleek dat ze twee linkerschoenen hadden ontvangen, echter geen enkele maat die overeenkwam met de rechterschoenen die wij gekocht hadden… Katelijne ging met een andere maat naar buiten, die uiteindelijk en gelukkig beter leek te passen. Eind goed al goed.

TIP 4  Kies jouw vragen verstandig. 

Australiërs zijn over het algemeen vriendelijk. Ze beantwoorden immers met veel plezier jouw eerste vraag, maar de volgende vragen worden telkens met iets minder enthousiasme onthaald…

TIP 5  Oefen jouw tong (en lachspieren) voor het uitspreken van de gekke namen.

Diegene die bevoegd is voor het ministerie van naamgeving van straten en dorpen, was vast en zeker heel wat gram paracetamol per dag gewoon… Tangambalanga, Wagga Wagga, Yackandandah, Tumbarumba en nog veel meer van dat. Niets te gek! En hoe je het moet uitspreken is al helemaal een vraagteken, vraag het best even aan een local als je niet voor schut wilt staan.

We reden zelfs op “Wait a While” Road en probeer maar eens niet te lachen als iemand je de weg wijst naar Chinaman’s Knob, Humpty Doo, Cockburn, Burrumbuttock of Tittybong, …

TIP 6  Luister heel aandachtig en oefen jouw Australisch slang.

Als je dacht dat je Engels sprak en verstond, dan ben je nog niet in Australië geweest.

Ten eerste gebruiken ze tot vervelens toe ontelbare afkortingen. Laten we eventjes proberen met een extreem voorbeeld. “Brekkie with a chook avo sanga and a cuppa, afterwards we can have an arvo kanga banga barbie and cab sav in Melbs or are we going to maccas after the footy in Tassie or why don’t we have a spag bol?” (Breakfast with a chicken avocado sandwich and a cup of tea, and afterwards an afternoon kangaroo sausages/bangers barbecue and a cabernet sauvignon wine in Melbourne or are we going to Mac Donalds after the football match in Tasmania or why don’t we have a spaghetti bolognese.) Ook goed om weten, kangoeroes zijn hier “roos”, een pickup truck is een “Ute” (utility vehicle), en OS is overseas (eigenlijk alles, behalve Australië).

Bovendien gebruiken de Australiërs andere gangbare woorden waar je nog nooit van gehoord hebt. Bv. hard yacka, on ya mate, ace, jackaroo, snags, swagman, fair dinkum, esky, sheila, larrikin, dunny, stubby holder, tucker, etc… Zij gaan er alvast van uit dat je weet waarover ze het hebben…

En alsof dat nog niet genoeg was, babbelen ze soms precies in rondjes zonder dat je er iets uit kan opmaken. En dan nog over de dialecten gezwegen, de Schotten kunnen daar nog een puntje aan zuigen… Je kan ook maar beter gewend geraken aan “G’day” en iedereen is jouw “mate”.

5. CONCLUSIE

We spendeerden ongeveer 50 dagen in Australië zonder al te veel geld uit te geven en we konden wel degelijk op ons budget blijven (een gemiddelde van 50 EUR per dag voor twee). We moesten natuurlijk wel flexibel zijn en wat zoeken en (soms eindeloos) puzzelen, wat zeker niet altijd als vakantie aanvoelde. Maar dat is nu eenmaal de manier waarop wij reizen en de reden waarom we zo lang op de baan kunnen blijven. Dus maak je geen illusies, ook wij vloekten af en toe bij wat we ons om budgetredenen op de hals hadden gehaald of wanneer we geen goedkope optie vonden. Het is dus zeker vermoeiender om het zo te doen, maar als je onderweg ergens housesit dan kan je jouw batterijen terug opladen.

Omwille van familiale omstandigheden vertrokken wij plots naar huis, maar wij kijken er zeker naar uit om nog eens down under te vliegen om de rest van het land verder te ontdekken. Op budget natuurlijk!

Neem hier een kijkje voor al onze foto-albums van Australië.

This entry was posted in: Reizen, Tips Nl
Tagged with:

by

We love exploring, writing stories, housesitting, but especially love having no plans, enjoying small things, travelling and eating. So that's how we now live.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s