Reizen, Steden
Comments 4

Roadtrip Scandinavië Deel 1: Zweden – Finland – Denemarken

O

ver onze maand in Scandinavië kunnen we zoveel vertellen dat er eigenlijk geen beginnen aan is. Vanuit super warm Brazilië, hebben we dan ook besloten jullie vooral goesting te laten krijgen in Scandinavië, via de highlights en vooral via de foto’s. Want als er ons één ding is bijgebleven van Scandinavië, is het de schoonheid van dit hoge Noorden en hopelijk kunnen onze foto’s dit wat weerspiegelen. Scandinavië was zelfs zo fotogeniek dat we onze blog hebben moeten opsplitsen in twee delen. Deze week komen Zweden, Finland en Denemarken aan bod, volgende week passeert Noorwegen de revue. Nadien zullen we jullie in latere blogs ook enkele Heutefleutse weetjes meegeven en hier vertellen we hoe we Scandinavië goedkoop konden bezoeken (minder dan 60 € per dag voor 2).

Eerst en vooral geven we jullie graag een blik op onze reisweg van welgeteld 8357 km. Als je op de foto klikt, dan kan je ook zien waar we overal geweest zijn.

Scandinavia roadtrip

Wanneer we aan onze eerste dagen in het Zuiden van Zweden terugdenken, dan denken we aan: veel wind en bijhorende zeilboten en zeilers, betoverende kustlijnen en golvend water, kleurrijke houten huisjes met witte gordijntjes, warme kaneelrollen, appelbomen, verse aardbeien, haringen en in het algemeen heel smakelijk (en betaalbaar) lekkers uit de zee. En met veel nostalgie denken we ook terug aan de prachtige eilandjes Tjörn, Orust en de Bohuslan kust.

En natuurlijk niet te vergeten, de prehistorische rotsschilderingen in Tanumsheide, onze eerste ontmoeting met een verdwaalde eland en ook meer Volvo’s dan we in ons hele leven al gezien hebben. We denken aan de stad Lund met haar impressionante kathedraal en de gezellige stad Göteborg waar we een dag rondkuieren maar ook onverwachts terechtkomen bij de zeilwedstrijd ‘Volvo Ocean Race’. We denken ook met veel plezier terug aan Smögen, een dorpje op en tussen de rotsen, langs het water en in de wind. Bekend van de houten huisjes in rood, blauw en geel. Vakantiehuisjes die langs het water staan en waarvoor bootjes met kletterende masten aangemeerd liggen.

Zweden heeft zoveel moois te bieden dat je er uren lyrisch over kan doen. Niet alleen de eilanden en de kust in het Zuiden, maar ook de kleine dorpjes, het impressionante Abisko national park en het Kungsleden trail in het uiterste Noorden van het land waren absoluut schitterend.

We ontdekten nog heel wat moois in het uiterste Noorden van Zweden: een oud dorpje waar vissers op een gammele steiger zalmen proberen te vangen en het wondermooie Gammelstad. Een kerkstadje met kleine huisjes die gebruikt worden tijdens zon – en feestdagen en een prachtige kerk inclusief Antwerps altaarstuk. Ook de zandige kust bezaaid met dennenbomen aan de Botnische Golf en de Hoga Kusten brug zijn meer dan de moeite waard.

In het centrum van het land brachten we een bezoekje aan de gezellige studentenstad Uppsala alvorens koers te zetten naar de geweldige hoofdstad Stockholm. Zonder twijfel één van de mooiste steden van Noord-Europa, en ze herbergt ook één van de coolste Europese musea: het Vasa museum. Het stelt een heus houten oorlogsschip uit de 17de eeuw tentoon in al haar glorie, kanonnen en versieringen inclusief, en laat jouw fantasie van vervlogen tijden op volle knopen draaien. Een topstad met een fantastische ligging aan het water en prachtige architectuur, maar één dag was zeker niet voldoende om de stad te bezoeken. We komen zeker nog eens terug!

Op onze weg terug naar het Zuiden genoten we van de geschiedenis van Vadstena aan het meer, van een uitstekend zalmbuffet in haar Klosterhotel, de Rök Rune steen, de rood-witte snoepjes in het dorpje Gränna, en natuurlijk namen we ook een kijkje bij de allereerste Ikea ooit in Almhult.

Kortom, Zweden is een prachtig land waar we op de gezelligste plekjes heerlijk picknickten en vaak kampeerden langs het water, genietende van de verschillende tinten van de ondergaande zon.

Ook Finland is meer dan de moeite waard. We staken de bergen over aan Kilipisjaarvi, reden langs meer dennenbomen dan een mens zich in een leven kan inbeelden en kwamen meermaals half suïcidale rendieren tegen op de baan, maar dat alles voegt enkel toe aan de charme van dit land.

Bij het oproepen van herinneringen aan Lapland in Finland, komt het volgende bovendrijven: wegen aangeduid speciaal voor sneeuwscooters, de overheerlijke plaatselijke en typische cloudberries en andere sappige bessen, overal en overal extreem agressieve muggen, een openbare tapijtwasserette aan de oevers van een meer, rendiergerechten en gegrilde zalmen, sneeuwuilen in het wild, en overal vind je houten hutten die als schuilplaats kunnen dienen en steevast voorzien zijn van hout en een vuurput.

Wij brachten ook een bezoekje aan Rovaniemi. Een Sovjetachtige stadje met wonder boven wonder mooie musea en prachtige meren. Het zogezegde dorp van de Kerstman bevindt zich hier ook, en dat kunnen we niet aan ons laten voorbijgaan. In Santa’s village kan je immers de Kerstman effectief in levende lijve ontmoeten, maar dan moet je wel eerst langs een knettergekke elf. We mochten wel geen foto’s nemen tijdens ons bezoek aan de lieve oude man, want hij heeft natuurlijk zelf een duurbetaalde fotograaf. Tja, wie betaalt er anders voor al die cadeautjes, niet waar? Hij was in ieder geval al lovend over Maarten zijn “beginnende” baard. Naar het schijnt komen hier jaarlijks ook heel wat brieven toe aan het adres van de Kerstman en worden 1/3 ervan echt beantwoord… Het proberen waard zou ik zo zeggen.

Denemarken stond ook op onze route, maar daar hielden we het vooral bij Kopenhagen en omstreken zoals het Helsingor slot dat als inspiratie diende voor Hamlet’s fictieve slot Elsinore, Frederiksborgslot, Roskilde, .… Na 30 dagen op de baan en in een tent of auto slapen, sloten we onze tocht door Scandinavië af in Kopenhagen, in een echt bed geboekt via airbnb.

Kopenhagen, bekend van de (toch wel heel) kleine zeemeermin, is een gezellige stad aan het water, met charmante winkeltjes en dito straatjes, lekker eten en leuke markten, heel wat leuke buurten zoals toeristisch Nyhaven, hipster plekjes Vesterbro en Norrebro, hippie Christiana, enz. Prachtige oude gebouwen, food markets en ontzettend veel toffe plekjes langs de waterkant. Ook wat (al dan niet naakte) zwemmers midden in de stad, de elektrische stadsfietsen waarmee je de hele stad kan rondrijden en de overenthousiaste en ietwat kamikaze fietscollega’s, voegen toe aan de charme van de stad.

Amsterdam kan zelfs nog een puntje zuigen aan al de fietsers in deze stad. Cool Kopenhagen is zeker een lange city trip waard. We’ll be back!

Kan je niet genoeg krijgen van onze foto’s? Klik dan hier voor Deense kiekjes. Voor Zweedse en Finse schoonheden, klik hier. Klik hier voor onze roadtrip door Noorwegen, hier voor tips voor Scandinavië op een klein budget en stay tuned voor enkele wist-je-datjes.

This entry was posted in: Reizen, Steden

by

We love exploring, writing stories, housesitting, but especially love having no plans, enjoying small things, travelling and eating. So that's how we now live.

4 Comments

  • Wat een leuk compliment! Scandinavië is zeker niet goedkoop, maar als je nog enkele weekjes geduld hebt, dan komt er een blog online waarin we uitleggen hoe het ook goedkoper kan :-).

   Liked by 1 person

 1. De scandinavische landen staan heel hoog op mijn vakantie ‘wishlist’. Met een studentenbudget is dat natuurlijk niet evident 😦 Daarom ben ik heel benieuwd naar jullie volgende blogpost met tips! 🙂

  Liked by 1 person

  • Hi, binnen 2 weekjes zou die post erop moeten staan (als we overal onderweg internet hebben natuurlijk :-)). Het is echt zeker te doen! Maar we hebben wel een maand geen echt bed gezien… 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s