Reizen, Steden
Comments 3

Roadtrip Scandinavië Deel 2: Noorwegen

V

orige week probeerden we jullie reeds onze roadtrip door Zweden, Finland en Denemarken te schetsen, maar deze week is een nog grotere wereldwijde favoriet aan de beurt: Noorwegen. Hier kampten we echter opnieuw met hetzelfde probleem, veel te veel te vertellen en vooral veel te veel te tonen! We hopen dus ook deze week dat vooral de foto’s het verhaal kunnen vertellen en jullie een mooi voorsmaak(je) kunnen geven van dit prachtige land. Krijgen jullie al goesting, maar schrik van het prijskaartje? In deze blogpost geven we jullie enkele goede budget tips!

Eerst en vooral geven we jullie graag een blik op onze reisweg van welgeteld 8357 km. Als je op de foto klikt, dan kan je ook zien waar we overal geweest zijn.

Scandinavia roadtrip

Peperduur Noorwegen doet veel mensen dromen, en terecht. Laten we met de deur in huis vallen: de hoofdstad Oslo met het architecturaal hoogstaande operahuis, de ferry die je over de Oslofjörd naar de musea brengt en het beklijvende verhaal van de Gokstadman en de vikingen in het Vikingschip museum. Terwijl de boten en cruiseschepen voorbij het modernistische stadhuis schrijden, staan ondertussen de domkerk en het koninklijk paleis te blinken temidden van de gezellige straatjes en worden op de zonovergoten terrasjes gretig schandalig dure pintjes achterover geslaan.

Niets bereidt je echter voor op de pracht en praal van de fjorden. Richting en langs de verschillende fjorden reden we langs houten zwartgeblakerde stavkirker met steevast mooi verzorgde kerkhoven die je doen geloven in de hemel en langs oude houten boerderijen die soms nog kleurrijk beschilderd zijn binnenin.

Vooral de weg richting Lysefjörd is adembenemend, want om er te geraken moet je over de prachtige besneeuwde hoogvlakte van de Sulleskarroute. Je rijdt via smalle kronkelweggetjes, waar je steevast goed moet uitkijken voor tegenliggers en eventuele lawines, over besneeuwde bergtoppen, tussen hoge sneeuwwanden en langs enkele langlaufers. Het is ook een schitterend tafereel wanneer de rondomliggende bergen in een half bevroren, half ontdooid meer weerspiegeld worden. Sneeuwtop na sneeuwtop, kronkel na kronkel en foto na foto kom je dan aan in de mistige Lysefjörd.

Deze ijskoude route door de hoogvlakte was onverwacht prachtig en verrassend mooi, maar elke keer er zich een fjord opent om de hoek van een besneeuwde berg, ben je telkens opnieuw door verstomming geslagen. We reden immers niet enkel tot in de Lysefjörd, maar reden ook naar de Sognefjörd, de bekende Hardangerfjörd, waar we zelfs dolfijnen spotten, en we bewonderden de fotogenieke Geirangerfjörd.

De mooiste van alle fjorden was volgens ons de smalste en minst toeristische fjord van allemaal, de Naeroyfjörd. Langs deze smalle fjord zetten we onze tent op op een stukje getrapte rots, met aan de overkant een steile bergwand en rondom rond een tiental razende en suizende watervallen. Een perfect verlaten plekje om enkele daagjes te genieten van de zon, te lezen, een kampvuur te maken, vrienden te maken met de passerende Shetland pony’s en langharige koeien en natuurlijk eens een vislijntje uit te gooien. Dat laatste zonder succes weliswaar.

Wat een mooie regio, waar we steevast sliepen op mooie plekken aan het water met prachtige zichten, waar we ettelijke ferry’s namen tussen al dit moois en meermaals tol aan onze broek hadden. We genoten van fjorden omringd door sneeuw en gehuld in de mist, klaterende watervallen, half bevroren meren, en zelfs hier en daar een glimp van een gletsjer.

Je hebt hier in Noorwegen ook heel wat routes die enkel al voor de rit de moeite waard zijn, zoals de Lysevegen, de Trolstigen, de wegen langs het Hardangervidda plateau, de Sognefjellsvegen langs Jotunheimen, de Ørneveien, de Atlantershavsveien (de bekende Atlantische kustweg over bochtige bruggen, langs eilandjes en glooiende heuvels), de lange Kystriksveien en ga zo maar door.

Tussen al deze natuurwonderen liggen ook enkele mooie stadjes zoals het art deco stadje Alesund dat tussen het water en eilandjes balanceert, Trondheim met de prachtige kathedraal waar we een orgelconcert meepikten en het relatief toeristische Bergen. Bergen is de tweede grootste stad in Noorwegen en is bekend voor het oude stadsgedeelte aan de waterkant met oude houten gekleurde pakhuisjes en drukbezochte vismarkten. De stad heeft ook visrestaurants, zeilschepen en hippe Scandinavische winkels bij de vleet. De stadjes en dropjes zijn steeds geweldig gelegen en hebben steevast alles wat je nodig hebt van dure supermarkten tot cinema’s en vaak een overdosis aan kappers. Zoals altijd in Noorwegen zijn de dorpjes en stadjes gezellig om in rond te wandelen, maar veel is er vaak niet te doen, en al zeker niet ’s avonds.

Om eerlijk te zijn, zijn de fjorden lang niet het meest betoverende aan dit prachtige land. Onze eerste prijs ging naar de kustlijn van het Arctische Noorden. Vooral de eilanden van de Lofoten en de Vesteralen doen een aardige duit in het zakje om dit land zo aantrekkelijk te maken. Alleen de lange ferrytrip van Bodo naar de Lofoten is al adembenemend op zich. Langs de rotsachtige eilandenarchipel Rost en de hoge pieken van het eiland Vaeroy, over de mistige uitgestrekte zee en de bekende en (potentieel) dodelijke Moskenes maelstrom. Magnifiek!

De Lofoten kan je blijven vastleggen op de gevoelige plaat en staan voor ons gelijk aan drogende vis en viskoppen, gezellige dorpjes, eindeloze ritjes langs het kristalhelder water, rode kleine houten huisjes, warme bakkers met verse kaneelbollen, grillige rotsen, scherpe bergen en eilandjes die uit het water steken langs de kustlijn, dobberende bootjes, verse vis, en prachtige witte stranden met helblauw water (zij het ijskoud).

In de Vesteralen wandelden we een stukje langs de drassige Queen’s way en bezochten we het kunstige en afgelegen Nyksund (afgelegen wilt hier al wat zeggen…). In het hoge Noorden reden we nog langs de kustroute (Kystriksveien) en spotten ontzettend veel vogels langs grillige kliffen, smulden van verse zalm op onze BBQ en kampeerden onder de middernachtzon die hier nu echt niet meer onder ging. Ook qua wildlife werden we hier verwend, want we kwamen elanden, dolfijnen, zeearenden en zeehonden tegen in het wild.

Ook jouw smaakpalet wordt verwend in het hoge Noorden met verse Arctische vis waar ze overheerlijke Fiskesuppe van maken, gerechten gemaakt met Bacalau aka stokvis, Svele (een soort pannenkoek gevuld met een speciale bruine zoete geitenkaas gemaakt van gecarameliseerde geitenmelk), en vers gebak.

Boven de poolcirkel kom je ook heel wat mooie fenomenen tegen. De middernachtzon gaat niet meer onder, wat voor een ongewone rozige en witte kleurenschakering zorgt. Hoewel we de lange dagen en de speciale witte, grijsblauwe, roos-oranje kleuren van de “nacht” prachtig vonden, werden we nooit echt gewoon aan het constante daglicht en aan het gefluit van gedesoriënteerde vogels om 3 u ’s nachts. De middernachtzon konden we heel mooi vastleggen boven een ander impressionant natuurfenomeen: de Saltstraumen maelstrom, waar bij elke getijden-wissel grote stroomversnellingen en draaikolken gecreëerd worden doordat het water in en uit de fjord moet vloeien langs een hele smalle doorgang. Je kan hier dan ook goed vissen, maar onze viskunsten waren wederom niet echt vruchtbaar.

Onze meest Noordelijke stop boven de poolcirkel was Tromso. Opnieuw een mooi gelegen en verrassend gezellig stadje. Bezoek zeker de bekende A-frame kathedraal met magnifieke kleurrijke glasramen en de grote bibliotheek. Ooit komen we hier zeker terug om het noorderlicht te bewonderen.

Van hieruit reden we richting Fins Lapland (lees er hier meer over), maar niet alvorens Maarten weer eens een ijskoude plons maakte in het Arctische water van Skibotn aan de Lyngenfjörd.

Slinger je graag mee van fjord naar fjord en ben je benieuwd naar meer foto’s, neem hier een kijkje. Zwijmel je liever weg bij al het moois boven de poolcirkel, klik dan hier voor meer foto’s van het Arctische Noorden.

Voor deel 1 van onze Scandinavische rondtrip en de verhalen en foto’s van Zweden, Denemarken en Finland, neem hier even een kijkje. Blijf onze blog ook volgen voor enkele Heutefleutse weetjes en klik hier voor tips om door Scandinavië te reizen op een klein budget. Takk!

Groetjes uit het warme Paraguay!

This entry was posted in: Reizen, Steden
Tagged with: ,

by

We love exploring, writing stories, housesitting, but especially love having no plans, enjoying small things, travelling and eating. So that's how we now live.

3 Comments

 1. Bob Verheyden says

  Wat een schitterende reportages maken jullie. En dan deze van ons lievelingsland Noorwegen. We hebben daar ook al één en ander gezien maar ik geniet van een aantal tips die ik hier lees. Wij keren er misschien terug in juli of…volgend jaar
  Het was even wegdromen…thanks
  Geniet nog !

  Liked by 1 person

  • Bedankt voor het super mooie compliment! Leuk dat je kon wegdromen. Indien je nog tips zou nodig hebben, je weet ons te vinden! En veel plezier op de volgende trip naar Noorwegen!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s