Reizen, Tips Nl
Comments 9

Scandinavië voor minder dan 60 € per dag voor twee !!

W

ie aan Scandinavia denkt, denkt aan duur, duurder, peperduur. Na onze huwelijksreis in IJsland, wilden wij toch ook die landen in het verre Noorden graag ontdekken zonder ons spaarvarken bont en blauw te slaan. Wonder boven wonder hadden wij na een maand Scandinavië nog steeds een gezond varkentje zonder medische klachten.

Wij reisden een maand door Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. We reden 8357 km (!!) met de auto en vaarden er nog wel ettelijke meer met de ferry. Wij reden rond fjorden, langs gletsjers en dramatische kusten en over smalle weggetjes door besneeuwde bergtoppen. We leerden het land der Vikingen en het land der Lappen kennen en zagen meer kristalhelder water dan een mens op een leven kan inbeelden. We kampeerden in het wild, omringd door wilde elanden en Shetland pony’s, met zicht op meren en fjorden gebaad in de roze gloed van de middernachtzon waar je zonder moeite bij kan wegdromen. Zelfs zonder een minuutje donker te ontwaren per nacht, wat in het begin wel even wennen is. We spotten sneeuwuilen, dolfijnen, elanden, rendieren, zeehonden, zeearenden, enz…allemaal in het wild. We aten meer van de Scandinavische specialiteit -de hotdog- dan een mens lief is, maar compenseerden dat door een even grote overdaad aan verse zalm, haring, stokvis en andere plaatselijke zwemmers. Kortom, op een maand hadden we onmetelijk veel voer voor fantasierijke kinderverhalen waar Hans Christian Anders jaloers op zou zijn.

Qua belevingen moesten we dus allesbehalve inboeten, maar qua budget moesten we natuurlijk de broeksriem wel wat aansnoeren. Dus de (ham)vraag: hoe bezochten we Scandinavië zonder onze broek te scheuren?

Voor dit avontuur van 30 dagen, spendeerden wij 60 EUR per dag, en dit voor twee personen. U leest het goed, dat is 30 EUR per persoon per dag. Het kan volgens ons zelfs nog wat goedkoper, maar wij eten nogal graag en reden nogal veel kilometers, dus daar ging het gros van ons geld dan ook naartoe: krachten voor ons en de auto. Je zou het zelfs nog goedkoper kunnen doen als je zou liften, maar onze duim omhoog houden is net iets te vermoeiend voor deze twee “oude” backpackers (voor meer info over liften in Scandinavië, klik hier).

Wat iedereen ook moge beweren, Scandinavië is dus zeker mogelijk op budget en dit zijn onze tips:

TIP 1 – HUUR GOEDKOOP EEN AUTO

Zoals we reeds eerder hebben verteld (klik hier voor die blog), gebruiken wij www.vroomvroomvroom.com of www.kayak.com om niet enkel de goedkoopste verhuurmaatschappij, maar ook de goedkoopste datum en locatie van verhuur te vinden. Door zo te puzzelen met verschillende data en verhuurlocaties vonden we voor Scandinavië ontzettend zotte deals in Kopenhagen, Denemarken, en dus besloten we daar te huren.

Lustrafjord campsite

Lustrafjord campsite

Zo slaagden we er in om een “beeldschone” (de meningen zijn verdeeld) Citroën Cactus te huren voor de legendarische en wel heel democratische prijs van… wait for it, zet u neer, hou u vast … 283 EUR voor een hele maand. Toch van uw stoel gevallen? Geen probleem, zelfs de mannen van Avis vielen van hun stoel wanneer ze zagen hoe goedkoop we gehuurd hadden. In principe hadden we een goedkopere en kleinere auto geboekt, maar dat kantoor heeft die tout court nooit, en dus ben je zeker van een upgrade.

Goed gek dat we onze auto in Denemarken huurden? Neen, tuurlijk niet! Wanneer je in Kopenhagen een auto huurt, kan je ook nog eens het mooie Kopenhagen bezoeken, de bekende brug naar Malmö oversteken, en kan je via het uiterste en prachtige zuiden van Zweden richting Noorwegen rijden. Win win win. (Klik hier voor de blog over Zweden.)

Voor ons was het bovendien spotgoedkoop om te vliegen naar Denemarken vanuit Eindhoven (vlakbij België), ipv duur te vliegen vanuit België naar Noorwegen. Nog een reden dus om onze auto in Denemarken te huren en via het Zuiden van Zweden naar Noorwegen te rijden. Bovendien, enkel en alleen de huurprijs van een auto in Noorwegen zou hoger geweest zijn dan wat wij uiteindelijk in totaal hebben uitgegeven tijdens onze hele maand Scandinavië !!!

Je kan natuurlijk ook met jouw eigen auto rijden als je niet zo veraf woont, maar aan de prijs dat wij gehuurd hebben, is het volgens ons goedkoper te huren dan jouw eigen bolide te belasten.

Hoe vindt je dan een goedkope huurauto? Je vindt dit via websites als www.vroomvroomvroom.com of www.kayak.com, maar je moet wel op volgende zaken letten:

 • Datum – Het is de moeite waard om wat met data te spelen, gezien een auto huren vaak goedkoper is op bepaalde data of voor een bepaalde huurtijd (bv. een auto huren voor een week is vaak goedkoper dan huren voor 5 dagen en je kan de auto altijd vroeger terugbrengen).
 • Locatie – Een verhuurmaatschappij heeft vaak verschillende kantoren in één stad (bv. stad, treinstation, luchthaven), en er zijn onverklaarbare prijsverschillen afhankelijk bij welk kantoor je huurt. De prijs kan gemakkelijk tot wel 20 € per dag schelen.
 • Bij vroomvroomvroom heb je soms de optie om uit te zoomen: zo kan je andere en misschien goedkopere verhuurlocaties vinden die je wellicht nooit had overwogen.
 • Verzekeringen – Vergeet niet na te kijken wat allemaal wel en niet in de basisverzekering inbegrepen is en kijk goed na wat de franchise is. Een goedkope huurprijs, maar een hoge franchise of slechtere dekking kan immers een vals gevoel van besparing geven.
 • Interessant is ook om even na te gaan of online verzekeringen voor huurauto’s soms niet gunstiger zijn dan diegene die aangeboden worden door jouw verhuurmaatschappij (vroomvroomvroom heeft meestal wel een suggestie).
 • Brandstof – Indien je van plan bent om grote afstanden af te leggen, bekijk dan even het type brandstof en het verbruik van de auto die je wil huren. Een goedkopere auto met slechter verbruik is een goed voorbeeld van een “valse besparing” gezien de afstanden. Diesel is ietwat goedkoper dan benzine in Scandinavië, maar let op: je kan van de verhuurmaatschappij natuurlijk altijd een “similar car” krijgen met een hoger verbruik.

  Playground @ Stockholm

  You never know…

 • Voordat je boekt kan je altijd het lokale verhuurkantoor bellen om meer informatie te krijgen over welke auto ze normaal verhuren in een bepaalde klasse en wat de kans is op een upgrade, wat niet altijd goed is voor jouw verbruikskost.
 • Toegestane kilometers – Bekijk steeds of je huurt met ongelimiteerde kilometers of met gelimiteerde kilometers tot een paar 100 kilometer per dag. Indien de kilometers gelimiteerd zijn, bekijk dan zeker of je de geplande trip zal kunnen maken met die kilometres en hoeveel het zal kosten (tax inbegrepen!) per extra kilometer.

TIP 2 – WILD KAMPEREN

Dat is één van de tips die het grootste stuk uit jouw budget zal besparen (naast een goedkope huurauto vinden). Hotels zijn hier heel duur en zelfs jeugdherbergen en campings zijn hier prijzig, zeker als je reist op een klein budget. Je kan wel hutjes van de toeristische dienst huren, via airbnb logeren, maar wij wilden onze slaapkost reduceren naar… NUL euro, en dan blijven er bitter weinig opties over naar het schijnt. Tenzij je aan couchsurfing doet, maar om een zetel te vinden, moeten er natuurlijk huizen in de buurt zijn. En voor zover we weten kan je nog niet couchsurfen bij Ikea. Hoewel ons dat een geniaal idee lijkt !!

Maar hoe gratis kamperen? Je kan natuurlijk altijd op een camping staan met de tent, caravan of mobilhome, maar je mag in Zweden, Noorwegen en Finland bijna overal gratis kamperen. Dus waarom zou je met een hele bende op een klein stukje gras staan en ervoor betalen, als je helemaal gratis en alleen op een idyllisch plekje kan overnachten?

Wild kamperen is hier namelijk toegestaan, zelfs op privaat domein indien je jou aan enkele regels houdt. Deze publieke toegangsrechten en vrije “zwerfrechten” (“Allemannsretten”) zijn ideale hulpmiddelen om goedkoop in Scandinavië te reizen. Er zijn dus wel regels aan wild kamperen verbonden: je mag geen andere mensen storen of op de tenen trappen, je moet de omgeving intact laten en moet ook niet eeuwig op hetzelfde plekje blijven staan. Maar in het algemeen heb je een gratis kampeerplekje als je jou aan volgende principes houdt: 150 meter van een huis blijven, niet op (duidelijk gebruikte) landbouwgrond kamperen, niet op een stuk land dat tussen omheiningen staat of op een stuk private tuin, niet in beschermd gebied, en niet waar je een bord ziet dat kamperen duidelijk verbiedt.

Wat betreft de vrije ‘zwerfrechten’, zoals waar en of je een kampvuur mag starten en brandhout mag sprokkelen, welke bessen en paddestoelen je waar mag plukken, of je een latrine mag maken, en nog van die dingen, kijk je best op volgende websites:

Wij hebben nooit problemen gehad met dit wild kamperen, zelfs aan de rand van steden of dorpen. We hebben bovendien honderden mensen van hetzelfde recht gebruik zien maken. Maak je geen zorgen: gezien het land niet bepaald dicht bevolkt is, blijft er meer dan voldoende grond over om te kamperen zelfs als je deze regels in acht neemt. Je vraagt je af waar je dan doucht? Daar hebben we natuurlijk ook een oplossing voor, blijf maar verder lezen.

TIP 3 – GRATIS of GOEDKOOP DOUCHEN

Als je wild kampeert, dan heb je natuurlijk geen faciliteiten zoals op een betalende camping en dan bedoelen we vooral douches. Dat bleek eigenlijk geen probleem te zijn. Er zijn overal wel plekken waar je een douche kan scoren, soms gratis en soms tegen de luttele betaling van 1 euro. Waar? Tankstations, jachthavens (en met al dat water, zijn die hier legio) en gewoon op (betaal)campings. Wel eerst even vragen, want niemand wordt graag in zijn ukkie van onder het water gehaald met een dot schuim in zijn haar.

TIP 4 – SCOUTSCAMPINGS

Wil je toch eens een camping met faciliteiten, maar veel goedkoper? Je kan in Scandinavië in heel wat scoutskampen terecht om jouw tent op te slaan en ondertussen kan je ook de toiletten en douches gebruiken. Dat kost meestal slechts tussen de 5 en 7 EUR per persoon. Wij deden het niet, maar kwamen er wel enkele tegen. Je zal ze wel eerst moeten opzoeken op het internet of even bij de locals moeten informeren.

TIP 5 – GRATIS INTERNET

Je kan op heel wat plaatsen gratis internet vinden en gebruiken, zeker als je af en toe eens jouw gène doorbreekt en zonder blikken of blozen gratis surft zonder ook maar iets te kopen. Zo kan je vaak gratis en goed internet tappen aan: tankstations, Ikea, Mac Donalds, havens, supermarkten, shopping malls, bibliotheken, toeristische centra. Soms moet je al eens aanmelden, maar dat is meestal geen werk. Is het wel een heel werk, dan kom je meestal binnen de kortste keren wel een andere internetbron tegen die minder effort vraagt. Zelfs in de eerder afgelegen streken, was het niet echt moeilijk om een gratis internetconnectie te scoren. Je hoeft dus niet bepaald een lokale sim-kaart te kopen.

TIP 6 – MAAK GEBRUIK VAN DE SCANDINAVISCHE TROTS: IKEA!

Ikea is niet enkel thuis een toevluchtsoord voor goedkoop comfort, maar ook op reis voor verloren zwervers en wel voor verschillende redenen:

 • Het eten in de Ikea-winkel is vrij goedkoop, zeker in vergelijking met de meeste Scandinavische supermarkten.
 • Dat geldt ook voor het Ikea restaurant: Goedkoop “restaurant eten” zeker als er promoties zijn. En niet te vergeten: Zweedse balletjes met ‘potatismos’ (puree), need we say more?
 • Internet!!! Gratis en goed internet, wat goed van pas komt voor telefoontjes naar huis, reisplannen, en blogs posten.
 • Koop er kampeergerief zoals kussens, bestek, enz.
 • Tijdens weekdagen krijg je gratis koffie met je Ikea family card. Je family card geeft je bovendien ook recht op allerhande andere promoties. Klik hier om ze aan te vragen.
 • In Noorwegen en Zweden is Ikea heel handig rond de grote steden zoals Oslo, Bergen, Stockholm en Göteborg. In deze landen betaal je immers heel wat parkeergeld in het stadscentrum en in Noorwegen betaal je bovendien veel tol om een stad binnen te rijden. Om die twee kosten uit te sparen, kan je best gratis op de Ikea-parking parkeren en de gratis shuttlebus van de parking naar het stadscentrum nemen. Opgepast: kijk eerst goed wanneer de bus op en af rijdt, zodat je nog terug tot aan je auto geraakt. Bovendien ligt Ikea soms net binnen tolgebied rond de stad, zoek dus best even op hoe je aan Ikea kan geraken zonder een tolweg te moeten gebruiken. In Noorwegen kan je zelfs jouw elektrische wagen opladen terwijl je de stad of Ikea bezoekt.
 • Last but not least: je mag blijkbaar op heel wat Ikea parkings overnachten. We hebben het niet van officiële bron dat het toegestaan is, maar we zagen het veel mensen doen. Wij deden het ook rond de grote steden.

TIP 7 – LET OP WAAR JE TANKT

 • Binnen 1 land kan de prijs van benzine en diesel vaak tot 0,25 EUR/l verschillen per tankstation. Op een volle tank is dat al gemakkelijk 10 euro. Vaak moet je zelfs maar 1 km rijden om reeds een verschil in prijs te vinden. Zeker in het dure Noorwegen waar diesel al gauw 1,5 EUR/l en benzine rond 1,7 EUR/l kost, en zeker als je van plan bent veel kilometers te rijden, loont het zeker de moeite om even rond te kijken.
 • De regel is meestal dat het in buitenwijken van de grotere steden of steden die goed verbonden zijn (zoals havensteden) goedkoper is. De benzinestations middenin de stad en op het platteland zijn meestal het duurst, gezien daar weinig concurrentie is.
 • Diesel is hier bovendien al gauw 0,20 EUR/l goedkoper, dus een diesel auto huren helpt ook.
 • Als je tussen de verschillende Scandinavische landen rijdt, tank jouw auto dan vol in het goedkoopste land alvorens je de grens oversteekt. Ten tijde dat wij er waren en over het algemeen kunnen we zeggen dat de prijs van diesel van duur naar goedkoopst als volgt was: Noorwegen > Finland > Sweden > Denemarken. Noorwegen is al gauw 0,20 EUR/l duurder dan de buurlanden.

TIP 8 – BEKIJK DE TOLWEGEN OP VOORHAND & VERGELIJK DE VERSCHILLENDE OPTIES

Vooral in Noorwegen zijn er heel wat tolwegen, ferry’s, tunnels en bruggen waarvoor je moet betalen om ze te gebruiken. De ferry moet je ter plekke betalen, maar de andere tolgelden worden automatisch aangerekend zodra je voorbij de camera rijdt. Het is meestal echter niet duidelijk wanneer je ergens moet betalen en vanaf waar en hoeveel het jou zal kosten. Bekijk op voorhand goed waar de tolwegen ed. liggen, als je niet voor verrassingen wilt komen te staan. Er zijn enkele handige nationale websites zoals autopass, maar de beste manier om de goedkoopste route uit te stippelen is www.viamichelin.com. Voor de uurregeling van de ferry en de prijzen in Noorwegen, neem hier een kijkje.

Als je immers op voorhand weet waar je moet betalen, kan je ze vaak ontwijken, want eens het aangeduid staat op de weg, is er vaak geen ontsnappen meer aan. Maar pas op, soms denk je dat je ze kan ontwijken door een stukje om te rijden, maar heb je plots een duurdere ferry of tunnel of heel wat meer benzineverbruik aan je broek. En dat stukje omrijden is vaak wel niet zomaar een stukje.

Sommige ferry’s en tolwegen zijn wel mooie routes, dus soms betaal je misschien liever voor het zicht dan een omweg te rijden. Hoewel de omwegen en alternatieve routes vaak ook heel verrassend mooi zijn. Dus vergelijk of je de tolweg wel effectief kan ontwijken, of het jou de extra kilometers waard zijn, of je liever betaalt voor de ferry en het zicht, enz.

Naar verluidt komen bij vele buitenlanders, zeker als ze met een huurauto rijden, de rekening voor de automatische tolgelden nooit in hun bus. Noorwegen raadt bijgevolg zelf aan om op voorhand jouw nummerplaat op het internet te registreren, zodat ze jou zeker zullen kunnen vinden en zullen kunnen aanrekenen. Wij wisten dat niet op voorhand en deden dat niet (en zelfs al hadden we het geweten dan hadden we het wellicht nog niet gedaan…). Vroeger bestond de optie om tolgelden te betalen aan tankstations, maar dat is afgeschaft.

Zoveel maanden later hebben wij nog steeds geen rekening voor de Noorse automatische tolgelden ontvangen, buiten voor de tol van de ring rond Oslo (2,60 EUR), wat lijkt overeen te komen met wat we van andere toeristen gehoord hebben. We zullen laten weten of wij uiteindelijk de andere tolgelden hebben moeten betalen of niet.

TIP 9 – LET OP JE SNELHEID OP DE BAAN

Het is niet altijd even duidelijk hoe snel je mag rijden op de baan en het kan op enkele kilometers tijd ook plots enkele keren veranderen. Over het algemeen zijn de snelheidslimieten bovendien vrij laag en er zijn weinig wegen waar je sneller mag rijden dan 80 km/h. Let dus goed op de toegelaten snelheid, want de boetes zijn blijkbaar allesbehalve mals. Zeker in Noorwegen durven ze doorrekenen en beginnen de boetes blijkbaar aan 400 EUR… De Noorse deugnieten zetten bovendien graag flitsers beneden aan hellingen, dus op dat moment zeker voldoende afremmen.

TIP 10 – HOTDOGS

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De hotdog is een onverwacht nationaal gerecht dat al de Scandinavische landen delen en bovendien spotgoedkoop is. Bij Ikea kost een hotdog zelfs maar 0,50 EUR. Hoewel ze overal in Scandinavië (en natuurlijk overal ter wereld) veel hotdogs verorberen, vinden wij die van IJsland nog steeds de beste!

TIP 11 – LET OP IN WELK LAND JE NAAR DE SUPERMARKT GAAT

De prijzen in de supermarkten kunnen ook heel sterk verschillen van land tot land. Als je tussen de verschillende Scandinavische landen reist, kan je hiermee rekening houden. Wij konden over het algemeen het volgende vaststellen: vooral Noorwegen en Denemarken waren vrij duur om inkopen te doen. Dus doe zo veel mogelijk van jouw boodschappen in Zweden als je richting Denemarken of Noorwegen trekt. De prijsverschillen tussen (Noord-)Finland en Zweden waren minder duidelijk, maar Zweden was misschien toch nog ietwat goedkoper. Een website die een beetje kan helpen bij het vergelijken van prijzen: www.numbeo.com.

Indien je van andere nabijgelegen Europese landen komt, overweeg dan zeker om jouw voorraad daar reeds in te slaan. Zeker als je van daar met de auto komt. Wij brachten heel wat ‘droge voeding’ mee vanuit België en betaalden maar een heel klein beetje meer voor extra gewicht op het vliegtuig, wat nog steeds goedkoper was dan in Scandinavië onze boodschappen te doen. Voor de rest van onze boodschappen sloegen we onze slag in Zweden, alvorens de grens naar Noorwegen over te steken. Hoewel het niet steeds voor alles zoveel scheelt, dus verse groenten en fruit kan je best niet zo lang op voorhand kopen. Dat konden we aan de neus ondervinden…

Indien je wel boodschappen moet doen in Noorwegen, er is meestal een sectie waar ze producten die binnenkort gaan vervallen iets goedkoper aanbieden. Of koop jouw eten bij Ikea, (cfr. supra).

TIP 12 – GRATIS WATER

Wij hebben geen frank betaald aan water op een hele maand. Wij kochten een opvouwbare bidon van 15 liter en vulden die overal bij met drinkbaar water: aan tankstations, havens, enz. In de Scandinavische landen is bijna al het water drinkbaar water, tenzij het anders is aangeduid. We hebben soms zelfs bijgevuld onder een ijskoude waterval of aan een helder bergstroompje. Al dat water dat recht van een gletsjer of van een berg gerold komt, is meestal beter dan wat je in een fles koopt.

TIP 13 DRINK GEEN ALCOHOL

Alcohol is heel duur in Scandinavië! In bars betaal je al gauw 10 EUR voor een pintje en de alcoholwinkels die door de overheid uitgebaat worden zijn niet vaak open, geven jou het gevoel dat je een landloper bent en zijn bovendien ook gewoon veel te stinkend duur.

Dus breng jouw eigen voorraad alcohol mee, maar check wel op voorhand hoeveel je mag meenemen, want in Noorwegen zijn de import-limieten niet hoog. Of drink gewoon geen alcohol, zoals wij deden.

Noot: In Noorwegen is er een tax op alcohol, maar blijkbaar heeft die tax een plafond. Bijgevolg zijn dure flessen wijn soms relatief goedkoper dan in andere Europese landen. Dat is natuurlijk maar een magere troost.

TIP 14 – LANGE FERRY LOFOTEN

Heel wat mensen betalen geld voor een cruise door een fjord of langs de eilanden van de Lofoten. Wij haalden evenveel plezier uit ferry’s die je vaak toch moet nemen en dus toch reeds moet betalen. Wanneer je naar de Lofoten gaat, kan je dit principe toepassen als je de ferry neemt van Bodo naar de Lofoten. De meeste ferries gaan rechtsreeks van Bodo naar Moskenes (ongeveer 3 tot 4 uur), maar sommige ferries nemen de lange Bodo-Rost-Vaeroy-Moskenes route (ongeveer 7 uur). Voor hetzelfde geld ben je op de open zee, vaar je door het Rost archipelago, cruise je langs het impressionante Vaeroy eiland en steek je de Moskenes maalstroom of Moskstraumen over. De rit duurt wel 3 uur langer, maar wij vonden het prachtig om langs die eilanden te varen, in onze stoel te relaxen met een hotdog in de ene hand en onze camera in de andere, én we moesten geen frank meer betalen voor een toeristische cruise. Als je tijd hebt, zeker doen!

Tip 15 – PARKING

In Scandinavië bestaan er verschillende parking regimes. Soms mag je er maar een paar uur staan, soms maar van dan tot dan, soms moet je maar van dan tot dan betalen maar mag je wel langer blijven staan, enz. Bekijk goed wat op het bord staat, zodat je geen boete aan jouw been hebt.

Enkele voorbeelden:

 • Staat er eerst een termijn in het zwart, nadien een termijn in het zwart tussen haakjes en nadien een termijn in het rood: bv. 12-15 , (12-14), 15-18, dan is de eerste termijn voor weekdagen, de tweede voor zaterdag, de rode voor zondag. Dit zijn de periodes waarin je zal moeten betalen (“mot avgift”) of jouw parkeerschijf zal moeten leggen of wanneer het verboden is te parkeren (“parking forbudt”), afhankelijk van wat er nog op het bord staat.
 • Zelfs als je betaalt, dan mag je er vaak slechts enkele uren staan. Bv. “max 9 timer mot avgift” (betaalde parking voor max 9 aaneensluitende uren). “30 min Avgift” (betaalde parking voor max 30 min), enz. Staat er 2 tim, dan mag je er maar 2 uur staan en moet je een parkeerschijf leggen of betalen indien er een automaat staat of “mot avgift”.
 • “Kun for Beboere” of iets gelijkaardigs betekent dat enkel geregistreerde bewoners met een parkeerkaart er mogen staan. Indien je ziet “med tillstand” of “med P-Kort”, heb je een speciale toelating nodig om er te mogen parkeren.
 • Tegen de avond en ’s nachts wordt parkeren in steden goedkoper en ’s avonds steden bezoeken is dus een goede manier om de kosten te drukken.

Dit lijkt allemaal wat verwarrend, maar de verschillen worden na een tijd wel duidelijk en je kan altijd wel een local bij de kraag vatten om uitleg, want bijna iedereen spreekt hier goed Engels. Maar je moet er dus wel oog voor hebben.

Indien je een idee wilt hebben van de parkeerkosten van een stad die je wilt bezoeken, kan je deze (niet zo heel accurate) website even bekijken: www.parkopedia.com.

CONCLUSIE

Was het altijd gemakkelijk om op budget te reizen in Scandinavië? Zeker niet!!! Een maand kamperen, de goedkope opties eindeloos opzoeken, en goed opletten op wat we uitgaven was voor ons zeker geen peuleschil. Zeker niet omdat wij nogal snel verleid zijn door plaatselijk lekkers. Wij gingen dus wel enkele keren een (zij het bescheiden) restaurant binnen, maar heb je meer karakter dan kan je zeker goedkoper reizen. Wil je toch een restaurant bezoeken, doe het tijdens de lunch, dan is het goedkoper. Vooral in de steden was het moeilijk en kan je niet zomaar in het zonnetje op een terrasje zitten met een fris glaasje wijn. Spijtig genoeg is dat niet voor onze budget portemonnee en kan dat wel eens frustrerend zijn. Om die reden spendeerden wij meestal maar 1 dag in de steden, en moeten we zeker nog eens terug voor enkele city trips wanneer we een groter budget hebben.

Om eerlijk te zijn, dit hadden we jaren geleden moeten doen wanneer we nog wat jonger waren. Een maand kamperen bleek niet meer zo gemakkelijk en we waren toch wel heel moe op het einde. We verloren beiden zelfs wat gewicht, wat heel atypisch is voor onze manier van reizen. We zijn heel blij dat we het gedaan hebben, maar op zo een klein budget leven in deze landen is niet evident en ons zoveel ontzeggen en constant extreem besparen is zeker niet iets dat we lang kunnen doen. Dank u Azië voor goedkoop reizen…

SAMENVATTING KOSTEN 30 DAGEN ROADTRIP SCANDINAVIË

 • Accommodatie: 0 €
 • Huurauto: 283,6 €
 • Tanken (diesel) : 469 € (onze huurauto had een heel goed verbruik van 4l/100 km)
 • ferry: 263,5 € (hangt ervan af hoeveel ferry’s je neemt. Die naar de Lofoten was 95 € en kostte het meeste)
 • tol: 126 € (nog geen rekening ontvangen, buiten die van 2,60 € van Oslo.)
 • musea: 46 € (We maakten vaak gebruik van de gratis dagen in musea)
 • supermarkt: 391 € (veel ervan reeds gekocht in België)
 • restaurants: 203 €
 • allerlei (parkeergeld, douches, …) : 16,5 €
 • TOTAAL : 1798,6 €

Wij hadden reeds kampeergerief en reisboeken, dus die rekenen we hier niet in. Indien je geen kampeergerief hebt, kan je zeker goedkoop gerief kopen in Scandinavië, het zijn hier immers nogal kampeerders.

Wij rekenen onze vluchten niet in ons algemeen budget, gezien de vlucht voor iedereen zal verschillen. Wij rekenen dus enkel de kosten vanaf we ter plaatse waren. Wij betaalden 160 EUR voor ons twee samen voor 2 enkele vluchten vanuit Eindhoven in Nederland (net over de grens van België) naar Kopenhagen, inclusief extra bijdrage om ons kampeergerief en eten mee te nemen. Wij vlogen van Kopenhagen naar Barcelona voor 180 EUR voor 2.

We hebben dus 30 dagen door Scandinavië gereisd voor minder dan 60 EUR per dag en dit voor 2 personen. Indien we onze rekening voor de tol niet ontvangen, hebben we zelfs nog goedkoper gereisd. Het was niet altijd even eenvoudig, maar zoals jullie kunnen zien, het was het meer dan waard!

Benieuwd naar wat we nog allemaal zagen in Scandinavië? Neem dan een kijkje hier voor de verhalen van Zweden, Finland en Denemarken en klik hier voor de verhalen van Noorwegen. Neem hier een kijkje bij onze foto’s van Zweden en Finland. Nog niet genoeg van de Noorse pracht, klik hier voor meer foto’s van de fjorden en hier voor het Arctische Noorden. Voor foto’s van onze city trip in Kopenhagen, klik hier.

9 Comments

 1. wat een goeie tips ! Ik ben helaas fysiek echt niet meer in staat om te kamperen, maar ik ga je atikel wat delen want er staan zoveel goede tips in . Mercikes!!!

  Liked by 1 person

  • Bedankt!! Ja dat kamperen dat is ook niet meer om langdurig te doen :-). Hoewel we wellicht elke keer dom genoeg zullen zijn om te denken dat we nog jong genoeg zijn…

   Like

 2. Zalig! Wij gingen zo’n tien jaar geleden, destijds ook met de tent (en levendige herinneringen aan de vele hot dogs!!). Weet ook niet of me dat nu nog zo goed zou afgaan, dus chapeau!

  Liked by 1 person

 3. Een reis door Scandinavië staat al een aantal jaar op mijn verlanglijst, maar dat het ook goedkoop kan, had ik niet verwacht! Deze blogpost ga ik zeker opslaan tegen de tijd dat die reis er eindelijk van komt! 🙂

  Liked by 1 person

 4. Valerie says

  Howla, ik hoor hier ineens Händel zijn “Hallelujah!” op de achtergrond klinken! Dit waren de tips waar ik op zat te wachten. Sinds enige tijd staan de Lofoten hoog op mijn lijstje, maar de kost (vooral van de huurwagen) schrikte mij enorm af.
  Nu staat er mij nog één ding te doen: iemand in mijn vriendenkring zover krijgen om enkele weken te kamperen. Maar anders, Norway, here I come!

  Liked by 1 person

   • Valerie says

    Da’s ook een idee! :-).
    Maar helemaal alleen kamperen als vrouw, daar heb ik de “guts” niet voor.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s